Έντονοι είναι οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης, με βάση τις εξελίξεις γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ τα τελευταία 24ωρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο.

Στο Χάρκοβο είναι σε εξέλιξη σφοδροί βομβαρδισμοί ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς και οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.


Ανησυχία υπάρχει για τη Χερσώνα, καθώς βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram, δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην πόλη.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική. Η Χερσώνα αντιστέκεται!».

Εφιαλτική νύχτα έζησε και η Μαριούπολη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη, η οποία έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Το διαδίκτυο δεν λειτουργεί ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.


Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός.


Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, Τζένιφερ Ψάκι, να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».

Την ίδια στιγμή, η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Ποιες χώρες απειλεί ο Πούτιν

Στρατιωτικό υλικό έχουν αποστείλει, αποστέλλουν ή πρόκειται να αποστείλουν προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους, οι εξής χώρες: Ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία έχει εκφράσει την βούληση να πράξει το ίδιο.

Απομένει να φανεί εάν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ρωσική απειλή και τι θα συμβεί, ήτοι πώς θα αντιδράσεις αυτές οι χώρες ή το ΝΑΤΟ, εάν χτυπηθούν πομπές που μεταφέρουν αυτό το στρατιωτικό υλικό. Σημειωτέον ότι, επηρεαζόμενη προφανώς από την ανακοίνωση της Μόσχας, η Ουγγαρία απαγόρευσε το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν από το έδαφός της, οχήματα που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Πάντως μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων σε πεδία που θα αφορούν και τρίτες χώρες οδηγεί σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση και ίσως γενίκευση της πολεμικής σύρραξης.

Πέραν αυτών των χωρών, οι ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας, ενώ το Ισραήλ έχει πει ότι διαθέτει 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.