Συνεχίζουν να σφυροκοπούν οι ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις τα ουκρανικά εδάφη. Ο λαός της Ουκρανίας ζει δραματικές στιγμές. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους, αφού δεν σταματούν οι Ρώσοι τους βομβαρδισμούς και τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Η νύχτα έγινε μέρα από τους ρωσικούς πυραύλους που χτυπούσαν το Χάρκοβο. Σκηνικό καταστροφής και στα περίχωρα του Κιέβου, στο Σούμι, στην περικυκλωμένη Μαριούπολη.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν πάλι το πρωί σε ορισμένες πόλεις, όμως ο ρωσικός κλοιός σφίγγει διαρκώς στη Μαριούπολη και ο πληθυσμός οδηγείται στα όρια της εξαθλίωσης.

«Μας σκοτώνουν! Δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Δεν έχουμε φάρμακα, δεν έχουμε τίποτα…», τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Η απόγνωση μεγαλώνει στα καταφύγια… «Θέλω το σπίτι μου, θέλω τη δουλειά μου. Πονάω για την πόλη μου, τον κόσμο της, τα παιδιά», πρόσθεσε μια άλλη γυναίκα.

Ουκρανικός στρατός και πολιτοφύλακες διώχνουν όσους πλησιάζουν στις εξόδους της Μαριούπολης, όπως κατέγραψαν ξένοι δημοσιογράφοι.

«Μας βομβάρδισαν. Το σπίτι διαλύθηκε. Ο άντρας μου σκοτώθηκε. Τρεις μέρες προσπαθούσαν να τον ανασύρουν. Έπρεπε να φύγουμε. Εκείνος που μας έβγαλε από την πόλη υποσχέθηκε ότι θα τον θάψει και θα μου πει που είναι ο τάφος. Η κόρη μου είναι στην άλλη άκρη της πόλης, δεν ξέρω τίποτα, ούτε αν είναι ζωντανή», ανέφερε μια γυναίκα.

Στο Χάρκοβο, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τραυματισμένα παιδιά. Όπως τον 8χρονο Ντίμα που χτυπήθηκε από θραύσμα στο λαιμό. Ένα άλλο παιδί χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα…

«Εγχειρήσαμε τέσσερα παιδιά που είχαν τραύματα από θραύσματα ή από σφαίρες. Δυστυχώς χθες πέθανε ένα κοριτσάκι που είχε εισαχθεί την πρώτη νύχτα της εισβολής», σημείωσε ο νευροχειρουργός Ολεξάντρ Ντιχνόφκσι.

Καθώς χειροτερεύει ο καιρός εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, που αναμένεται ότι θα επηρεάσει και την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Γιούλια και το παιδί της είναι από τους τυχερούς, ξέφυγε από το Χάρκοβο και κατευθύνεται στα σύνορα.

«Σας παρακαλώ, φτιάξτε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χάρκοβο, πάνω από την Ουκρανία. Πεθαίνουν τα παιδιά μας εκεί. Σας παρακαλώ», τόνισε.

Παρά τις απώλειες, η ρωσική πολεμική μηχανή προσπαθεί να κυκλώσει και το Κίεβο. Σε αυτό το προπαγανδιστικό βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας η σημαία του Κόκκινου Στρατού κυματίζει σε ένα από τα άρματα που κινούνται στο μέτωπο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διατηρεί υψηλούς τόνους απέναντι στους Ρώσους. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να πάρουμε πίσω τη γη μας και να πάρουμε πίσω το αίμα του λαού μας που δολοφονήθηκε. Των παιδιών μας που δολοφονήθηκαν. Μπορείτε ακόμα να σωθείτε. Αρκεί να φύγετε», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ακόμη, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν αξιώνει την παραίτηση του Ζελένσκι, αλλά την επιστροφή στο παλαιότερο σύνταγμα που προέβλεπε την ουδετερότητα της Ουκρανίας. «Ο στόχος θα επιτευχθεί όπως διακήρυξε η ρωσική ηγεσία. Θα ήταν καλύτερα να γίνει αυτό με ειρηνευτικές συνομιλίες», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται πως το κόμμα του Ζελένσκι ζήτησε διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας, αναφέροντας ως πιθανές εγγυήτριες χώρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε, πάντως, πως η χώρα του δεν προτίθεται να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία.