Αντιγραφο_του_Ανωνυμο__3__2
Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορείται ότι έριξε τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς και θερμοβαρική βόμβας ακόμα και εναντίον αμάχων

Έγκλημα πολέμου αν αποδειχθεί η χρήση τους

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η ουκρανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρική βόμβα εναντίον της Ουκρανίας .

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες βόμβες διασποράς.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ρωσικό Στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία
, στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού, που με ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύν καιρό μετά τις συγκρούσεις.

Η Οξάνα Μαρκάροβα, πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, γνωστή και ως βόμβα κενού.

«Χρησιμοποίησαν μια βόμβα κενού σήμερα» επισήμανε η Μαρκάροβα μετά τη συνάντησή της με τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Η καταστροφή που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι τεράστια» πρόσθεσε.

Η βόμβα κενού ή θερμοβαρική βόμβα απορροφά το οξυγόνο από τον αέρα για να προκαλέσει μια έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Το κύμα που παράγεται από το όπλο αυτό έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν ενός συμβατικού εκρηκτικού και είναι ικανό να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τη χρήση θερμοβαρικών όπλων στην Ουκρανία. Το CNN μετέδωσε ότι μια ομάδα δημοσιογράφων του εντόπισε ένα ρωσικό εκτοξευτήρα θερμοβαρικών ρουκετών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι έχει δει τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το όπλο.

«Αν είναι αλήθεια, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που θα αποτιμήσουν την κατάσταση και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «θα πάρει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση».

Η Μαρκάροβα επισήμανε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται ενεργά με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποκτήσει περισσότερα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

«Θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα» τόνισε στους δημοσιογράφους.