Ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου του Βλαντίμιρ Πούτιν να τον επαναφέρει στην εξουσία.

Όπως μεταδίδει η Ukrainska Pravda, επικαλούμενη πηγές στις ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Πούτιν φέρεται να ετοιμάζει ειδική επιχείρηση, προκειμένου να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, με τον Γιανουκόβιτς, που εγκατέλειψε άρον-άρον τη χώρα του μετά την εξέγερση του ΕuroMaidan το 2014, μετά την απόφασή του να ακυρώσει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ και επαναφοράς της χώρας στην αγκαλιά της Ρωσίας.

H ίδια ουκρανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο πιθανώς να ετοιμάζει μια ενημερωτική εκστρατεία υπέρ του Γιανουκόβιτς, ή να προχωρήσει λίαν προσεχώς στη δημοσίευση μιας έκκλησης εκ μέρους του προς τον ουκρανικό λαό.

Το σενάριο αυτό είχε προβάλει προ ημερών και το Politico, σημειώνοντας ότι «ο Γιανουκόβιτς ή και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν».

Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να έχει κάποιο… ζουμί, σχολίασε το Politico, αφού ο Πούτιν χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και πιθανώς θα θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία.