Νύχτα κόλασης ήταν η χθεσινή για το Κίεβο, όπου ακούγονται συνεχώς ισχυρές εκρήξεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα για να βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη θέση ισχύος ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα Πέμπτη διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς.

Οδησσός και Μαριούπολη είναι περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Χάρκοβο έχει ισοπεδωθεί. Δύσκολη η κατάσταση και στην περιοχή γύρω από τη Ζαπορίζια.

Τέσσερις νέες εκρήξεις

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA, τέσσερις νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, οι δύο από τις οποίες κοντά στον σταθμό του μετρό Arsenalnaya.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν σειρήνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Η προέλαση των Ρώσων, που ως στόχο έχουν να καταλάβουν τις πιο κομβικές πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας επιταχύνεται τις τελευταίες ώρες καθώς, εκτός από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν και το Χάρκοβο.




Οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι πήραν τη Χερσώνα

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.




Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.


Γιατί η κατάληψη της Χερσώνας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία

Η Χερσώνα είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει περιέλθει στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και θα αποτελέσει ζωτική βάση για τον στρατό της, καθώς επιδιώκει να προωθηθεί περαιτέρω στην ενδοχώρα αλλά και προς τα δυτικά, κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.

Η Χερσώνα άλλωστε είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, η κατάληψη της Χερσώνας σημαίνει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής υδάτων.


Αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία μπλόκαρε το βόρειο κριμαϊκό κανάλι και έτσι η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία, στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής διεκόπη, προκαλώντας έλλειψη νερού στην προσαρτημένη περιοχή. Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της ροής ύδατος στην Κριμαία.

Η συνολική εικόνα στα μέτωπα της Ουκρανίας

Στον Νότο
- Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα και Μελιτούπολη.
- Στην περιοχή περιμετρικά της Μαριούπολης υπάρχουν σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για «ολική καταστροφή» ορισμένων χωριών και περιφερειών.
-Η Οδησσός έχει αποκλειστεί από τη θάλασσα και λαμβάνουν χώρα μεγάλες μάχες στα περίχωρά της.

Στα βορειοανατολικά
- Οι Ρώσοι πολιορκούν με όλα τα μέσα το Χάρκοβο, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυραύλους, με τα χτυπήματα να μην εξαιρούν ούτε τα πανεπιστημιακή κτίρια.
- Ρώσοι αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων «έπεσαν» μέσα στην πόλη του Χάρκοβου και ξεκίνησαν σφοδρές μάχες για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.