Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
ergostasio oukrania
Διεθνή

Να περάσουν υπό ουκρανικό έλεγχο τα πυρηνικά εργοστάσια ζητά η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αίτημα που επικρίνει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία ενέκρινε το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ειδικότερα, το ΙΑΕΑ, ζητά ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το αίτημα που ψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία, έφερε μόνο δύο αρνητικές ψήφους. Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

26 χώρες ψήφισαν το κείμενο καταγγελίας κατά της Ρωσίας

Όπως γίνεται γνωστό, 26 χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. «Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες».