Το σκηνικό του παραλογισμού και του πολέμου συνεχίζεται στην Ουκρανία. Οι σειρήνες χτυπούν ασταμάτητα, οι εκρήξεις διαδέχονται η μια την άλλη ενώ καταγράφονται και πυκνές ανταλλαγές πυρών.

Το Κίεβο βομβαρδίζεται. Εκρήξεις και λάμψεις ακούγονται όλη τη νύχτα, οι Ρώσοι προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις διακόπτουν ακόμα και τις ανταποκρίσεις των ξένων τηλεοπτικών δικτύων.

Οι ώρες αγωνίας για τους Ουκρανούς μεγαλώνουν και οι πιέσεις γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές. Το Κίεβο προετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση.

Ο μεγαλύτερος στόχος της Ρωσίας είναι να πέσει το Κίεβο. Η πολιορκία της πρωτεύουσας έχει ενταθεί, η χθεσινή νύχτα ήταν για τους κατοίκους πραγματική κόλαση.

 Τα συντρίμμια ενός ρωσικού πυραύλου έπεσαν ανάμεσα σε σταθμό του Μετρό και σε ένα ξενοδοχείο.

 Ο δήμαρχος Βιτάλι Γκλίτσκο ανέφερε πως δεν υπήρξαν απώλειες κατά τις επιθέσεις της νύχτας και σημείωσε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.

 Το Κίεβο προσπαθεί να οχυρωθεί, να θωρακίσει τις εισόδους του και να κρατήσει μακριά τις ρωσικές δυνάμεις.

 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τους εισβολείς να φύγουν, δεν τρομάζουν κανέναν.  «Έχουμε περάσει πάρα πολλά και αν κάποιοι νομίζουν πως επειδή έχουμε περάσει τόσα πολλά εμείς οι Ουκρανοί, θα φοβηθούμε, θα υποκύψουμε ή θα παραδοθούμε, δεν ξέρουν τίποτα για την Ουκρανία και δεν έχουν καμία δουλειά εδώ, καμία δουλειά ανάμεσά μας. Είναι ξένοι. Γυρίστε σπίτια σας για να προστατεύσετε τους ρωσόφωνους. Και όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στην ίδια τη χώρα σας. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις με τη συνδρομή των πολιτών στήνουν εκατοντάδες αυτοσχέδια οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία του Κιέβου προκειμένου να ανακόψουν την πιθανή ρωσική επίθεση στην πρωτεύουσα. Τα οχυρωματικά έργα στήνονται εδώ και μέρες, όμως από το πρωί της Πέμπτης έχουν επιταχυνθεί οι ετοιμασίες θωράκισης της πόλης.

 Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν βρει προστασία στις υπόγειες πλατφόρμες του μετρό που χρησιμεύουν πλέον σαν καταφύγια. Οι ακινητοποιημένοι συρμοί έχουν ανοιχτές τις πόρτες για να φιλοξενούν περισσότερους κατοίκους.

 Η απελπισία αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους. «Είμαι στο Μετρό τώρα και είναι τρομερό. Πάρα πολλά παιδιά είναι εδώ. Θέλουμε να ζήσουμε ως μία ανεξάρτητη, φυσιολογική χώρα και ευχαριστώ πολύ τις χώρες που μας ακούν και μας στηρίζουν. Ελπίζω όλη αυτή η βία και η βαρβαρότητα να τελειώσουν σύντομα» ανέφερε κάτοικος του Κιέβου.

 Οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά με τα παιχνίδια τους και ευτύχημα είναι πως οι ήχοι των εκρήξεων δεν φτάνουν εύκολα τόσα μέτρα κάτω από το έδαφος.

 Η Μποροντιάνκα έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η κωμόπολη βρίσκεται στα προάστια του Κιέβου και μία ηλικιωμένη γυναίκα είχε μία μικρή συζήτηση με έναν Ρώσο στρατιώτη.

 «Μου είπε “τους μισώ”. Του είπα ότι αυτό έπρεπε να το έχεις πει πριν έρθεις εδώ» ανέφερε η γυναίκα, προσθέτοντας: «”Μας είπαν ψέματα, μας έστειλαν εδώ αμέσως μετά τις ασκήσεις”, μου είπε».

 Το Κίεβο και τα προάστια φλέγονται, οι Ρώσοι δεν τολμούν ολομέτωπη επίθεση καθώς γνωρίζουν πως το αντάρτικο πόλης δεν είναι το δυνατό τους χαρτί.