Με επιτυχία απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από την ουκρανική πόλη Σούμι, τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα «ανοίξει» ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε τέσσερις ακόμα πόλεις. Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες όπως καταγγέλλει η Ουκρανία, η Ρωσία επιτέθηκε στην πόλη Σούμι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι.

Η Ρωσία είχε δηλώσει από το πρωί ότι θα επιτρέψει τη διαφυγή αμάχων από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ, την Σούμι, το Χάρκοβο και την Μαριούπολη. «Από τις 09:30 περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες (απομάκρυνσης) βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.



Ο κυβερνήτης της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως τα πρώτα λεωφορεία έχουν ήδη αναχωρήσει από τη Σούμι για την πόλη Πολτάβα, που βρίσκεται δυτικότερα. Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δίνεται στους αναπήρους, τις έγκυες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία.

Σε σύντομο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον προεδρικό σύμβουλο Κιρόλο Τιμοσένκο εικονίζεται ένα κόκκινο λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν μερικοί πολίτες.



«Συμφωνήθηκε ότι το πρώτο κομβόι θα αρχίσει στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με ιδιωτικά οχήματα», ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωσή της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης την πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και όπου δημοσιογράφοι του Ρόιτερς κινηματογράφησαν την Κυριακή οικογένειες να φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από σφοδρό βομβαρδισμό. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους.

23

«Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω, είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί», είπε μια νεαρή μητέρα που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα ενώ η κόρη της στεκόταν δίπλα της. «Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε».



Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ο ρυθμός που προχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα επιβραδύνθηκε σήμερα. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο ρώσος υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοφ, πρώτος υποδιοικητής της 41ης ρωσικής στρατιάς, σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα. Είναι ο δεύτερος ρώσος υποστράτηγος που σκοτώνεται αφότου άρχισε η εισβολή. Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να σχολιάσει και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.



Ρωσία: Ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Νωρίτερα, η Ρωσία με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας δήλωνε πως άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και από άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη.



Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 9:00 το πρωί.


Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ είχε δηλώσει το πρωί πως άμαχοι θα αρχίσουν σήμερα να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σούμι βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου».