Διάθεση για έναν έντιμο συμβιβασμό με τη Ρωσία δήλωσε ότι έχει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι«Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού»,  δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Καλούμενος να απαντήσει για την αποδοχή ή μη της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία, απάντησε: «Το ερώτημα εδώ δεν είναι τι μπορώ να δώσω. Σε κάθε διαπραγμάτευση, στόχος μου είναι να τερματίσω τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και είμαι επίσης έτοιμος να λάβω ορισμένα μέτρα».

Ακόμη, σημείωσε ότι: «Μπορεί κανείς να κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί - γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις που «δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις εκεί».

Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε τα εξής:  «Βλέπουμε κάποια βήματα που κάνει η Γερμανία για να μας υποστηρίξει, Nord Stream 2, κυρώσεις και ούτω καθεξής. Βλέπουμε τι κάνει η Γερμανία».

Η πλευρά Ζελένσκι ζητά μεσολάβηση του Σολτς για να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Πούτιν

Αίτημα στον Όλαφ Σολτς να μεσολαβήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απήθυνε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόβκα, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Tagesschau.

«Οι μόνες σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, είναι αυτές που μπορούν να γίνουν σε προεδρικό επίπεδο. Ο πρόεδρός μας είναι έτοιμος γι' αυτό. Οι διεθνείς εταίροι πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση αυτής της συναντησης. Μιλάμε ήδη με τον Γερμανό καγκελάριο, για να το κανονίσει» είπε ο Ζόβκα.

Ακόμη τόνισε πως η βασική συνθήκη για να διαπραγματευτούν οι δυο πρόεδροι είναι «η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και η κατάπαυση πυρός». «Αυτή η συνθήκη πρέπει να ικανοποιηθεί. Μπορούμε να συζητήσουμε για την πιθανή ουδέτερη στάση της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάθε διαπραγμάτευση και πιθανή συμφωνία, θα γίνει μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Επιμένει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με τα πολωνικά Mig -29

Την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των πολεμικών αεροσκαφών Mig -29 από την Πολωνία στην Ουκρανία, ζήτησε σε διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την εναλλακτική λύση, για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. To θέμα είναι η μεταφορά τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει αμέσως να λυθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσημη απόφαση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. «Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» είπε ο Ζελένσκι.

«Ακούστε: είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το λύσετε γρήγορα, στείλτε μας αεροσκάφη», σημείωσε ο Ζελέσνκι.