Οργή και ανείπωτη θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στη Μαριούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκαεπτά ενηλίκων.

«Γροθιά στο στομάχι» είναι οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία, μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος.



Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 17 τραυματίες, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ, σύμφωνα με το Associated Press, το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά, όταν το μαιευτήριο επλήγη από σειρά εκρήξεων εξαιτίας της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής.

Μάλιστα, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.

Πάντως, σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, εξηγώντας πως παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια» και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη ο κ. Ζελένσκι ανήρτησε βίντεο μετά την επίθεση, διερωτώμενος για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα αγνοεί τη ρωσική τρομοκρατία και ζητώντας ταυτόχρονα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας.

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ανέφερε στο μήνυμά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο σύμβουλός του, Μικαΐλο Ποντόλιακ, σημειώνοντας πως «η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;», διερωτήθηκε.


«Η καταστροφή είναι κολοσσιαία»

Την είδηση του βομβαρδισμού του νοσοκομείου παίδων από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις γνωστοποίησαν από τα πρώτα λεπτά και οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης, περιγράφοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία».

Την επίθεση κατά του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης καταδίκασε και το Βατικανό, δια του Πρωθυπουργού του, Πιέτρο Παρολίν.

«Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», τόνισε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου, υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων, υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οργισμένος για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης εμφανίστηκε χθες και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι ελάχιστα πράγματα είναι πιο διεστραμμένα από το να στοχεύει κανείς απροστάτευτους ανθρώπους.

Ακόμα, με ανάρτησή του στα social media, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις εναέριες ρωσικές επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως θα ζητηθεί από τον Πούτιν «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».


«Βάρβαρος βομβαρδισμός»

Για βάρβαρο βομβαρδισμό σε βάρος της Ουκρανίας έκανε λόγο από πλευράς του ο Λευκός Οίκος, καταδικάζοντας τη ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο.