Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία καθημερινά στις 10 το πρωί ώρα   Μόσχας (9 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

 Η Ουκρανία είχε απορρίψει κατηγορηματικά ανάλογη προηγούμενη πρόταση από τη Ρωσία. 

 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι «πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές».

 Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θα πηγαίνουν από την Ουκρανία στη Ρωσία,  καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

 Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.