To μεσημέρι της Παρασκευής συναντήθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Λουκασένκο, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας που συνομιλούν με την ουκρανική πλευρά του έχουν αναφέρει ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία πρακτικά συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο είπε πως μέχρι το τέλος του έτους «άνθρωποι θα έχουν ξεχάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Πούτιν μιλώντας για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τη Δύση είπε πως και η Σοβιετική Ένωση ζούσε υπό το καθεστώς κυρώσεων αλλά τα κατάφερε.

Διαδοχικά τηλεφωνήματα με Ζελένσκι και Πούτιν για τον Φινλανδό πρόεδρο

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Sauli Niinisto τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από μια τηλεφωνική επικοινωνία που έχει προγραμματίσει για σήμερα με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, oι δύο ηγέτες, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εστιάζοντας στην ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την συνομιλία τοποθετήθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος λέγοντας πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνομιλιών για να επιτευχθεί ειρήνη, «πρέπει να σταματήσουμε μαζί τον πόλεμο», είπε.