Ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι το επίπεδο φθοράς που βιώνει ο ουκρανικός στρατός. Σύμφωνα με την Guardian, που επικαλείται αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, στην ουκρανική αεροπορία έχουν απομείνει περίπου 56 μαχητικά μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες μάχης

 «Ενώ η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο με κάτι λιγότερο από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μια απλή αφαίρεση μπορεί να μην λέει όλη την ιστορία με ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη να είναι πιθανόν εκτός υπηρεσίας, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, με το ζήτημα της συντήρησης να αποτελεί ιστορικό πρόβλημα για το Κίεβο» τονίζεται. Ακόμη κι έτσι, ο αριθμός υποδηλώνει, εκ πρώτης όψεως, όχι ασήμαντες απώλειες για την Ουκρανία, αν και ο εναπομείνας αριθμός αεροσκαφών καταδεικνύει ότι ο πρώιμος ισχυρισμός της Ρωσίας ότι είχε «εξουδετερώσει» την ουκρανική αεροπορία και αεράμυνα ήταν εκτός πραγματικότητας σε μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει κατά κάποιο τρόπο την ανανεωμένη ρωσική προσπάθεια να πλήξει τα αεροδρόμια της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες.

 Από πλευράς τους Δυτικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν στο BBC ότι η Ρωσία έχει περίπου 20 στρατηγούς στην Ουκρανία - τρεις εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Συγκριτικά, τρεις Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία.

 Οι Δυτικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι αυτό υποδηλώνει ότι ανώτατοι αξιωματικοί προσπαθούσαν να «ηγηθούν από το μέτωπο», είτε λόγω έλλειψης «συνειδητοποίησης της κατάστασης» είτε επειδή οι στρατιώτες τους φοβούνταν να προχωρήσουν. 

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εκτίμηση των ΗΠΑ ότι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 5.000 με 6.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι σε γενικές γραμμές σωστή.

 «Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν περιορισμένες προόδους με συνεχή προβλήματα με την επιμελητεία και τις προμήθειες - και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σκληρή ουκρανική αντίσταση», δήλωσαν. Τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προμήθευε η Δύση, χρησιμοποιούνταν με μεγάλη επιτυχία, είπαν. 

 «Η ρωσική αεροπορία έχει επίσης αποτύχει να αποκτήσει τον έλεγχο του αέρα», προσέθεταν.