Μεγάλου βεληνεκούς στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών χωρών ξεκίνησαν στη Νορβηγία.

 Οι ασκήσεις αυτές, που επιδεικνύουν τη «δύναμη και την ενότητα» της Συμμαχίας, λαμβάνουν χώρα εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο η εισβολή της Μόσχας είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο πόλεμος βρίσκεται στη 19η ημέρα.

 Οι ασκήσεις, που ονομάζονται «Cold Response 2022» [«Ψυχρή Απάντηση 2022»], είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στόχο έχουν να δοκιμαστεί το πώς θα διαχειριζόταν η Νορβηγία στρατιωτικές ενισχύσεις από τους συμμάχους της στα εδάφη της, στο πλαίσιο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αναφέρει πως οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας οφείλουν να παράσχουν βοήθεια σε μία άλλη χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση. Στην άσκηση συμμετέχουν τουλάχιστον 50 πολεμικά πλοία και 220 αεροσκάφη, από 27 χώρες.

 Στρατιώτες του NATO σε ασκήσεις

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, περίπου 30.000, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκπαιδεύονται μαζί σε δύσκολες συνθήκες ψύχους, στο πλαίσιο των ασκήσεων Cold Response 2022.

 Οι ασκήσεις αυτές, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, επιδεικνύουν «την ικανότητα της Συμμαχίας να απαντά αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απειλή, από οποιαδήποτε κατεύθυνση».

 Παράλληλα με τις ασκήσεις αυτές, το ΝΑΤΟ ενισχύει το ανατολικό του μέρος για να προστατεύσει τα μέλη του από οποιαδήποτε επιθετικότητα.


 «Πρόκειται για αμυντική άσκηση», είπε ο στρατηγός Yngve Odlo, επικεφαλής του Cold Response. «Δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση με επιθετικό σκοπό», είπε ο ίδιος μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι.

 Η άσκηση αυτή διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Νορβηγία και περιλαμβάνει γυμνάσια σε έδαφος, νερό και αέρα. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση της Νορβηγίας να αποστείλει παρατηρητές.

 ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη σε ασκήσεις στη Νορβηγία

«Οποιαδήποτε συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν βοηθά στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» είπε η ρωσική πρεσβεία στη Νορβηγία, σε δηλώσεις προς το γαλλικό πρακτορείο AFP την περασμένη εβδομάδα.


 Σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στην οποία διευκρινίζεται πως η άσκηση «δεν σχετίζεται με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται:

 «Τι χρειάζεται για να αμυνθεί κανείς, να πολεμήσει και να επιβιώσει σε ένα αρκτικό περιβάλλον; Τι κάνετε αν πέσετε στον πάγο φορώντας 20 κιλά στρατιωτικό εξοπλισμό; Το Cold Response 2022 είναι μια προγραμματισμένη άσκηση που συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες από Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, δοκιμάζοντας την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε συνθήκες ψύχους σε όλη τη Νορβηγία -στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

 »Τις επόμενες εβδομάδες, οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες ένοπλες δυνάμεις θα ταξιδέψουν στην απέραντη ερημιά, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θα πηδήξουν σε παγωμένες λίμνες και πολλά άλλα. Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση σημαντικών ικανοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή ή κρίση -και να διατηρήσουν τις χώρες και τους λαούς μας ασφαλείς. Το Cold Response 2022 συγκεντρώνει Συμμάχους από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιδεικνύοντας τον διαρκή διατλαντικό δεσμό στην καρδιά του ΝΑΤΟ».