Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί τα κράτη, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο πύραυλος που έπεσε την Τρίτη στο έδαφος της Πολωνίας, δημιούργησε πανικό στο ενδεχόμενο μίας ρωσικής επίθεσης σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν να διαψεύδει την εν λόγω - αρχική - εκτίμηση.

Το γεγονός αυτό έκανε το ΝΑΤΟ να κινηθεί άμεσα με τη συνεδρίαση που ορίζει το Άρθρο 4 της Συμμαχίας για διαβούλευση των κρατών-μελών σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους, το οποίο επικαλέστηκε η Πολωνία μετά το συμβάν. Βέβαια, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4. 


Η διευκρίνιση Μπάιντεν για τον πύραυλο

Ενώ στην αρχή θεωρείτο ότι πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, στη συνέχεια οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι προήλθε από τον ουκρανικό στρατό και ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Αρχικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας υπογράμμιζε τη νύχτα της Τρίτης ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.


«Στις 15:40 (σ.σ.: τοπική ώρα - στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δύο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας»,
τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις», κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας . Παρ' όλα αυτά, δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί τα μεσάνυχτα.

«Ο πύραυλος ήταν ουκρανικός»

Mετέπειτα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος που κατέπεσε σε χωριό της Νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Ο Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα την Τετάρτη πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος που κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ της Νοτιοανατολικής Πολωνίας ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε πει, ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ότι «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά (σ.σ.: ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία - πάντως θα το δούμε».

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της Ε.Ε. και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Παρόντες ήταν και οι ηγέτες Ισπανίας, Ολλανδίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα προαναφερθέντα κράτη αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ, πλην της Ιαπωνίας.


Έκκληση για «ηρεμία και προσεκτικές κινήσεις»

Την ίδια στιγμή, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα ζητούν νηφαλιότητα στις κινήσεις του επόμενου - κομβικού - διαστήματος. 

Ο Ρίσι Σούνακ συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του υπογραμμίσει την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία. «Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν πύραυλοι στην Πολωνία χθες», σημείωσε το γραφείο του Σούνακ.

«Υπογράμμισε ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή του (εννοώντας τον Πούτιν) ξεκάθαρα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία».

Παράληλλα, η Μάο Νίνγκ, εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕ, δήλωσε ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να "διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε «προσεκτική διευκρίνιση» των συνθηκών του περιστατικού με τους πυραύλους που έπληξαν χθες, Τρίτη, την ανατολική Πολωνία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Στη δήλωσή του ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 3πμ (τοπική ώρα), καταδίκασε εκ νέου τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας. «Βρίσκουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατεστραμμένους, πλήττονται υποσταθμοί, καταστρέφονται αποθέματα νερού. Αυτή δεν είναι αποδεκτή μορφή πολέμου σε αυτόν τον ήδη αδικαιολόγητο πόλεμο. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε όλοι εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20, και δηλώνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις».

Η Γαλλία από την δική της πλευρά, ζήτησε «ύψιστη προσοχή» όσον αφορά την προέλευση του πυραύλου που χτύπησε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με αξιωματούχο του Ελιζέ να σημειώνει ότι αρκετές χώρες στην περιοχή διαθέτουν παρόμοια όπλα. «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θέλουμε να υπάρξουν λάθη» πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποιώντας για τον «σημαντικό κίνδυνο της κλιμάκωσης».

Η στάση της Ρωσίας και η επίθεση Μεντβέντεβ στη Δύση

Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε την Τετάρτη πως αυτό το πυραυλικό χτύπημα «δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο».



«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία 'πυραυλικό πλήγμα' σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Ρώσος υφΥΠΕΞ, Σεργκέι Βερσίνιν , υπογραμμίζει ότι η Μόσχα «δεν επιθυμεί τη διατάραξη των προσπαθειών για την εξασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας στη διατροφική ασφάλεια».

Στην περίπτωση που υλοποιηθούν δηλώσεις της Δύσης, σχετικά με εξαιρέσεις των ρωσικών εξαγωγών ειδών διατροφής από τις κυρώσεις, «όλα θα συνεχιστούν σε κανονικές συνθήκες», για τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο ίδιος υφυπουργός.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι Ρώσοι ειδικοί αναγνώρισαν στοιχεία ουκρανικών S-300 στα θραύσματα πυραύλων  που διακρίνονταν σε φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης στην Πολωνία,.

Ακόμη, το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις  ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για δήθεν «ρωσικούς πυραύλους» που έπεσαν στο πολωνικό χωριό Przewoduv αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για δήθεν "ρωσικούς πυραύλους" που έπεσαν στο χωριό Przewoduv αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Νέα «πυρά» Ζελένσκι προς Ρωσία

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι, που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας, το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία σε συνδυασμό με τον μαζικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία χθες, «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20».

«Υπάρχει ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη Ρωσία. «Επιμένω να μιλάω για G19 και όχι 20. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.


Την ίδια στιγμή,ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία. «Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, parapolitika.gr