Μετά από 20 ημέρες πολέμου εγκατέλειψε τη Μαριούπολη ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που έμεινε στην πόλη ζώντας στο πλευρό των αμάχων τη θηριωδδία των στρατευμάτων του Πούτιν.

Ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται στο κονβόι των σχεδόν 2.000 αυτοκινήτων που ξεκίνησαν χθες από τη Μαριούπολη το μεγάλο ταξίδι προς τα δυτικά, για να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, η πόλη θα εκκενωθεί αφού σφυροκοπείται αδιάκοπα. Οι βομβαρδισμοί μάλιστα δεν σταμάτησαν ούτε κατά την αναχώρηση της φάλαγγας των οχημάτων.

Η Μαριούπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και η έγνοια του Μανώλη Ανδρουλάκη, όπως είπε τα ξημερώματα στο OPEN, είναι σε εκείνους που θα γυρίσουν και θα πρέπει να αρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. «Η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει είναι τεράστια. Η πόλη δεν είχε υποδομές, μέσα σε 24ωρες χάθηκαν τα πάντα», τόνισε ο Έλληνας διπλωμάτης.

«Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους και έπαιρνα κουράγιο», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι μέσα στο καταφύγιο όπου πέρασε τις τελευταίες μέρες πριν από την εκκένωση «δίναμε δύναμη ο ένας στον άλλον παρά ελλείψεις, τις δυσκολίες, τα καταφέραμε».

Δεν έκρυψε ότι ο ίδιος και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΕ που ήταν μαζί του πέρασαν πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, αφού «δεν χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι», αλλά πάρα πολλές υποδομές και στόχοι που δεν είχαν σχέση με στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κι αυτό, τα τυφλά χτυπήματα, σημείωσε, θα έχει επιπτώσεις.

«Δεν σκεφτόμουν τόσο ότι μας έλειπε το φαγητό, προσπαθούσα να μάθω πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Είχαμε καλή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς βασικά εφόδια και αυτό λειτούργησε», είπε και εξήγησε πως υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσε τον κίνδυνο και προσπαθεί να ξεχάσει.

«Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο», είπε και αποκάλυψε ότι η κατάσταση όσων ομογενών έχουν αποφασίσει να μείνουν στη Μαριούπολη, δεν είναι καλή.

Το κομβόι με τον Έλληνα πρόξενο, διπλωμάτες και πολίτες από τη Μαριούπολη, κινήθηκε προς τα δυτικά, προς τη Ζαπορίζια, απ’ όπου θα περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.