Σάλο έχει προκαλέσει στον μουσικό και όχι μόνο κόσμο, το κάλεσμα του διάσημου Ρώσου πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφκσι να σταματήσει η στήριξη στην Ουκρανία και να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να επιταχυνθεί η πολιορκία της.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούνται, ότι τα πράγματα γίνονται σιγά σιγά, αλλά μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να μας νοιάζει, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό ρεύμα;», δήλωσε ο παγκόσμιος σταρ του πιάνου, σε ένα talk show στο φιλορωσικό κανάλι Pervy Kanal, σημειώνοντας ότι μιλάει από το Κίεβο. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή με τα ίδια μας τα χέρια», του απάντησε ένας στρατιωτικός, από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σοκ στη μουσική κοινότητα. Ο πιανίστας και μαέστρος Lars Vogt, διευθυντής της Ορχήστρας κλασικής μουσικής του Παρισιού, αντέδρασε έντονα στο Twitter: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά ήταν τα λόγια του πρώην καλού φίλου μου Μπόρις Μπ. Αλλά τα άκουσα από τα ίδια του τα χείλη. Η φιλία μας τελειώνει επισήμως εδώ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Μπερεζόφσκι 



Η πιανίστρια Gabriela Montera έκανε λόγο για «μια τεράστια απογοήτευση» και πρόσθεσε ότι «το μουσικό μεγαλείο και η ενσυναίσθηση δεν πάνε πάντα μαζί».



«Αυτό είναι κάτι πέρα του κυνισμού», δήλωσε από την πλευρά της η φινλανδο-ουκρανή διευθύντρια ορχήστρας Dalia Stasevska.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, 53 ετών, δεν έμεινε όμως εκεί. Στο ίδιο πάνελ δήλωσε ότι «όσα λένε τα δυτικά ΜΜΕ είναι καθαρά ψέματα». Ας σημειωθεί ότι από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, οι καλλιτέχνες που θεωρούνται ότι στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Valery Gergiev ή η σοπράνο Anna Netrebko, θεωρούνται persona non grata στις περισσότερες αίθουσες συναυλιών στο κόσμο.