Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δημιουργεί σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης η εισβολή αφρικανικής σκόνης από την περιοχή της Σαχάρα.

Οι ειδικοί μιλούν κάνουν λόγο για «ακραίο φαινόμενο», καθώς, όπως φαίνεται σε εικόνες και βίντεο που αναρτούν διεθνή πρακτορεία, στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία, ο ουρανός έγινε κατακκόκινος.

Η αρμόδια ισπανική υπηρεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε, πάντως, προειδοποίηση τονίζοντας ότι η ποιότητα του αέρα επηρεάστηκε σημαντικά από το φαινόμενο.


Και στην Ελβετία «σκοτείνιασε» ο ουρανός




«Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης καλύπτεται από σκόνη»

«Το βαρομετρικό χαμηλό που είναι υπεύθυνο για την ακραία μεταφορά σκόνης στη Δυτική Ευρώπη είναι ασυνήθιστο για την εποχή. Την Τετάρτη 16/3 το κέντρο του εντοπίζεται πάνω από το Μαρόκο (L στον παρακάτω χάρτη), και συνδυάζεται με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Ευρώπη (Η στον χάρτη) που εκτείνονται στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο» εξηγεί στο iefimerida.gr ο Σταύρος Ντάφης από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη «ο συνδυασμός των πιέσεων δημιουργεί μια πολύ ισχυρή νότια ροή από την Αφρική και συγκεκριμένα τη Σαχάρα στην Αλγερία, προς την Ιβηρική και τη Γαλλία. Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης καλύπτεται από υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σκόνης από την Αφρική και αποτελούν ρύπους (επιβλαβή σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου), οδηγούν σε λασποβροχές και την κάλυψη του χιονιού στα ορεινά».

2_5

Δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό το εύρος του φαινομένου, ο Σταύρος Ντάφης επισημαίνει ότι «έχουν ήδη επηρεαστεί Γαλλία, Ισπανία, Ανδόρρα και Πορτογαλία, ενώ σήμερα το νέφος “πιάνει” και την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο».

Σύμφωνα με κ. Ντάφη, η σκόνη «θα επηρεάσει και μέρος της Γερμανίας και πιθανώς της Δανίας, με λασποβροχές». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Σταύρος Ντάφης λέει ότι «η περιοχή μας δεν θα επηρεαστεί από τη Σαχαριανή σκόνη, ειδικά τις επόμενες μέρες, λόγω της επικείμενης ψυχρής εισβολής με την ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων».