Το τραγούδι «Στεφανία» θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο στην Ιταλία.

Το ραπ ουκρανικό συγκρότημα ΚΑΛΟΥΣ, εμπνεύστηκε το τραγούδι από τη μητέρα του τραγουδιστή Όλεχ Πσιουκ και το παραδοσιακό νανούρισμα που του σιγοτραγουδούσε για να κοιμηθεί όταν ήταν μικρός.

Ντυμένοι με παραδοσιακές ουκρανικές φορεσιές και τραγουδούν «Μητέρα Στεφανία, το χωράφι ανθίζει, αλλά τα μαλλιά σου έχουν γκριζάρει, τραγούδησε μου το νανούρισμα, θέλω να ακούσω τον αγαπήμενο σου κόσμο».

Για πολλούς, το κομμάτι είναι ένας αλληγορικός ύμνος με αντιπολεμικά μηνύματα, ενώ η μητέρα Στεφανία είναι τα σύμβολο δύναμης και ζωής που προσπαθεί να νανουρίσει τα παιδιά της στο καταφύγιο, προσπαθώντας με τη φωνή της να σκεπάσει τις σειρήνες του πολέμου.

Το νανούρισμα στο ρεφρέν παντρεύεται με ραπ κουπλέ και φόλκορ στοιχεία και θεωρείται το απόλυτο φαβορί της Eurovision με όλα τα γραφεία στοιχημάτων και προγνωστικών να το κατατάσσουν στην πρώτη θέση.

Την ίδια ώρα, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος ΚΑΛΟΥΣ, που πήρε το όνομά του από την πόλη ΚΑΛΟΥΣ της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων ενώ παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο, άφησε προσωρινά την σκήνη για να ηγηθεί μιας ομάδας εθελοντών που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Χάρη σε μια ομάδα εθελοντών, μπορώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμος τώρα, όπως και οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζω. Όποια και αν είναι η περίσταση υπό την οποία θα πάμε στη Eurovision, θα προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος για την Ουκρανία».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανάμεσα στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Στεφανία», υπάρχουν βιντεοκλίπ με εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος.

Με την κοπέλα του χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου και κάθε ημέρα ζει με τον φόβο αν θα την ξαναδεί.

«Δεν μπορώ να απολαύσω (σ.σ. την Eurovision) ενώ ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Για παράδειγμα, ο πόλεμος χώρισε εμένα και την κοπέλα μου. Είναι 300 χλμ. μακριά μου. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Κάθεται σε ένα καταφύγιο, ενώ εγώ είμαι εδώ και οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είναι συνεχώς αναμμένες. Δεν έχω ιδέα ποιο μέρος είναι πιο ασφαλές».

Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος για τον όποιο ανησυχεί ο Όλεχ. Ο κολλητός φίλος του και μέλος του συγκροτήματος ΚΑΛΟΥΣ, που χαϊδευτικά το φωνάζουν «χαλί» από το ολόσωμο κουστούμι που φοράει, που καλύπτει και το πρόσωπο του και παραπέμπει σε τατουάζ με διαφορά σχήματα, είναι ένας από αυτούς.

Έχοντας καταταχθεί στον στρατό, βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και πολεμάει τους Ρώσους, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε ο φίλος του κρατάει έναν σουγιά και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Αν και το ουκρανικό συγκρότημα ΚΑΛΟΥΣ έχει χωριστεί και δεν μπορεί να κάνει πρόβες, ενώ το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο μέσα στα πύρα του πολέμου, το τραγούδι «Στεφανία» έχει γίνει αντιπολεμικός ύμνος στην Ουκρανία και στους φανς της Eurovision, με όλους να θεωρούν ότι ήδη έχει κερδίσει την πρωτιά.