Στη γερμανική Βουλή θα μιλήσει αύριο, Πέμπτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθυνθεί αύριο -μέσω ψηφιακής σύνδεσης- στα μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09:00 (τοπική ώρα).

 Ως τώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μιλήσει στη Βουλή της Βρετανίας, στο κοινοβούλιο του Καναδά και, σήμερα, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι ομιλίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν αντιμετωπιστεί ένθερμα από τους βουλευτές των χωρών αυτών και έχουν προκαλέσει το χειροκρότημά τους.


 Ο Ζελένσκι μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο -«I have a dream», τους είπε

«Η Ουκρανία υπόκειται καθημερινά σε ρωσικές επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες, αλλά αυτά δεν μας κάμπτουν. Βρισκόμαστε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, που έχει ξεσηκωθεί, πατεράδες, μητέρες και κόρες κατά των εισβολέων», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

 Οι Ρώσοι καταπατούν την ελευθερία μας, είπε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θυμάμαι τα πρόσωπα των προέδρων που θεμελίωσαν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το ίδιο που επιθυμούμε κι εμείς εδώ στην Ουκρανία: τα βασικά που καθορίζουν τη δική σας καθημερινότητα».

 Ο Ζελένσκι θύμισε στους ακροατές του την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις σας σε πεδία μάχης. Αυτό συμβαίνει και εδώ». «Έχω ένα όνειρο, έχω μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις "έχω ένα όνειρο". Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν».

 Αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για έναν ιδιαίτερα πειστικό και σημαντικό λόγο, ενώ ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο για το παθιασμένο μήνυμα που απήυθυνε στο Κογκρέσο.