Επίσημο αίτημα για ειρηνευτική αποστολή στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα υποβάλει η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, δηλώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα ενεργήσει για να «απορωσοποιήσει» την οικονομία της. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του θα άρει την εξάρτησή της από τη Ρωσία με σχέδια για την κατασκευή νέων αγωγών αερίου και την επιδότηση των αγροτών αναφορικά με την αύξηση των τιμών λιπασμάτων προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα.

«Θα ασχοληθούμε με την “απορωσοποίηση” της πολωνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Ζητούμε την αναστολή δραστηριοτήτων στη ρωσική αγορά», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «Ασπίδα κατά του Πούτιν», ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι ο πρώτος βασικός στόχος είναι να σταματήσει η αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Εκτός από κορυφαίος εξαγωγός σίτου, η Ρωσία είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές λιπασμάτων.

Οι διεθνείς τιμές τροφίμων και τροφών μπορεί να αυξηθούν κατά έως 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ο οργανισμός τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πολωνία θα προσφέρει στους αγρότες επιδότηση 500 ζλότι (117 δολαρίων) για κάθε εκτάριο γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια, για να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων.

Η Πολωνία, πολέμιος του αγωγού αερίου Nord Stream 2, εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και ο Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει 3 δισεκ. ζλότι για την ανακεφαλαιοποίηση της εγχώριας εταιρίας κατασκευής Gaz-System.

«Ο εκβιασμός με το αέριο, η χρήση πρώτων υλών ως στοιχείων όχι μόνο ψυχολογικού πολέμου, αλλά απλά πολέμου … είναι μια ενέργεια στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε σε πολλά μέτωπα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική εταιρία αερίου PGNiG έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα παρατείνει το ισχύον συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom όταν αυτό λήξει το 2022.