Με μια φιέστα για την επέτειο των οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας απαντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διεθνή κατακαυγή για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η εθνικιστική φιέστα του Πούτιν στο στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας ξεχειλίζει από κυνισμό με τους πιστούς καλλιτέχνες του καθεστώτος Πούτιν να τραγουδούν αντιπολεμικά τραγούδια σε μια εκδήλωση υπέρ… του πολέμου, την ώρα που τα δυτικά μέσα κάνουν λόγο για μια καλά σκηνοθετημένη εκδήλωση με χιλιάδες πληρωμένους κομπάρσου. 

Το πλήθος ζητοκραυγάζει για τον ηγέτη του με τους περισσότερους να φέρουν είτε στα ρούχα τους, είτε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το γράμμα της εισβολής, το περίφημο «Ζ» του πολέμου της Ουκρανίας, 

Ο Ρώσος πρόεδρος που μίλησε για την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία και επεδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι η κοινή γνώμη της χώρας του είναι στο πλευρό του για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, επέλεξε σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης να απευθυνθεί σε... πληρωμένους κλακαδόρους και σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει μάλιστα το BBC σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να παρευρεθούν στην φιέστα του Πούτιν η οποία είχε όμως απρόοπτο τέλος με το «μαύρο» που έπεσε στη διάρκεια της ομιλίας του.

Σύμφωνα με μαρτυρία του δημοσιογράφου του BBC News, Will Vernon, πολλοί από τους παρευρισκομένους στη σημερινή κατάμεστη διαδήλωση υπέρ του πολέμου στο εθνικό στάδιο της Μόσχας δήλωσαν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.


«Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ένας άνδρας, που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας, μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC, και παραθέτει ακριβώς τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου.


«Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι», φέρεται να είπε ο Ρώσος που βρέθηκε στη φιλοπολεμική φιέστα του Πούτιν σήμερα στη Μόσχα.


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μάλιστα, πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να κινηματογραφηθούν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ κάλυπταν τα πρόσωπά τους, ντροπιασμένοι όταν μάθαιναν ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους.

Για 300 ρούβλια...

Η κριτική στα social media για την φιλοπολεμική φιέστα ήταν έντονη. Πολλοί λογαριασμοί ανέφεραν ότι ο κόσμος που συγκεντρώνεται έχει λάβει πληρωμή για να δώσει το «παρών». «Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου - που συγκεντρώνεται στο στάδιο Λουζνίκι - πληρώνεται. Αυτή η αγγελία προσφέρει 300 RUB. Έχω δει αναφορές πληρωμών έως και 1.400 RUB. Προφανώς τα περισσότερα ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου δεν θα παρευρεθούν για το κατόρθωμα της τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρει χρήστης στο Twitter.

Διεκόπη ξαφνικά η ομιλία του

 Η ζωντανή αναμετάδοση από την ομιλία του Πούτιν στο κατάμεστο στάδιο διεκόπη κάποια στιγμή, με την κρατική τηλεόραση να προβάλει ξαφνικά εικόνες με πατριωτικά εμβατήρια και τραγούδια στην εκδήλωση, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε.

 To βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ξαφνικά διεκόπη η ομιλία Πούτιν:

 Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε πως η μετάδοση της ομιλίας του Πούτιν στη συναυλία διακόπηκε ξαφνικά, επειδή υπήρξε τεχνική βλάβη στον σέρβερ.

 Ένα άλλο βίντεο δείχνει τη στιγμή αποχώρησης του Πούτιν, τον οποίο αποθεώνει το πλήθος:

 Το στάδιο Λουζίνσκι, που φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, ήταν κατάμεστο από κόσμο, 90 000 σύμφωνα με εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στη Μόσχα κρατικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε κρατικές επιχειρήσεις και φοιτητές μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο γήπεδο, όπου προβαλλόταν βίντεο που έδειχνε σημαίες της Ουκρανίας πεταμένες στο έδαφος.

 Ουκρανός διπλωμάτης σχολίασε «Η Ρωσία γιορτάζει για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθαρός φασισμός».

 Η ανταποκρίτρια της Wpost στη Μόσχα ανέφερε, σε ανάρτησή της, ότι το πλήθος ήταν φοιτητές και κρατικοί υπάλληλοι, ενώ κάθε σύμβολο της Ουκρανίας ή της Δύσης απαγορευόταν.

 Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal ανέφερε: «Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο στάδιο της Μόσχας, φορώντας φιλοπολεμικά σύμβολα, και άκουσαν τον πατέρα ενός νεκρού στρατιώτη στην Ουκρανία να λέει «Πρέπει να τελειώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και να ελευθερώσουμε τη χώρα μας από τον φασισμό». Απλά απίστευτο».

 Μια φοιτήτρια έξω από το στάδιο, ερωτηθείσα γιατί είχε έρθει, είπε: «Μας έβαλαν στο λεωφορείο και μας έφεραν».

 Οπως αναφέρει το skynews λίγα λεπτά μετά την έναρξή της ομιλίας Πούτιν πολλοί ήταν εκείνοι που σηκώθηκαν και έφυγαν.