zelenski_42542_2
Διεθνή

Ζελένσκι για φιέστα Πούτιν: «Φανταστείτε 14.000 νεκρούς στρατιώτες στο στάδιο της Μόσχας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σήμερα στη χθεσινή εθνικιστική φιέστα που οργάνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας για να γιορτάσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ο ίδιος αποκαλεί για λόγους προπαγάνδας τον εγκληματικό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας .

Ο Ρώσος δικτάτορας εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον «ενθουσιώδους πλήθους» δεκάδων χιλιάδων Ρώσων τους οποίους επιστράτευσε το αυταρχικό καθεστώς για λόγους προπαγάνδας.

«Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε σημερινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην ουκρανική πρωτεύουσα Ολεξίι Κουλέμπα δήλωσε νωρίς σήμερα ότι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία των συγκρούσεων στα βόρεια και τα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης από τις πλέον ευάλωτες περιοχές.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Πληρωμένοι κλακαδόροι χειροκροτούσαν τον Πούτιν

Η εθνικιστική φιέστα του Πούτιν στο στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας ξεχείλισε από κυνισμό. Οι πιστοί καλλιτέχνες του καθεστώτος Πούτιν τραγουδούσαν... αντιπολεμικά τραγούδια σε μια καλά σκηνοθετημένη εκδήλωση με χιλιάδες πληρωμένους κομπάρσους. 

Το πλήθος ζητωκραύγαζει για τον ηγέτη με τους περισσότερους να φέρουν είτε στα ρούχα τους, είτε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το γράμμα της εισβολής, το περίφημο «Ζ» του πολέμου της Ουκρανίας, 

Ο Ρώσος πρόεδρος που μίλησε για την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία και επεδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι η κοινή γνώμη της χώρας του είναι στο πλευρό του για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, επέλεξε σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης να απευθυνθεί σε... πληρωμένους κλακαδόρους και σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει μάλιστα το BBC σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να παρευρεθούν στην φιέστα του Πούτιν η οποία είχε όμως απρόοπτο τέλος με το μαύρο που έπεσε στη διάρκεια της ομιλίας του. Σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του BBC πολλοί από τους παρευρισκομένους στη σημερινή κατάμεστη διαδήλωση υπέρ του πολέμου στο εθνικό στάδιο της Μόσχας δήλωσαν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση. οι δημόσιοι υπάλληλοι ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να παρευρεθούν στην φιέστα του Πούτιν η οποία είχε όμως απρόοπτο τέλος με το «μαύρο» που έπεσε στη διάρκεια της ομιλίας του. Σύμφωνα με μαρτυρία του δημοσιογράφου του BBC News, Will Vernon, πολλοί από τους παρευρισκομένους στη σημερινή κατάμεστη διαδήλωση υπέρ του πολέμου στο εθνικό στάδιο της Μόσχας δήλωσαν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.