Ασφυκτικό κλοιό γύρω από σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει τα στρατεύματα εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

Πώς έκοψαν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα οι Ρώσοι




Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική, με την πόλη να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και τις μάχες να διεξάγονται στους δρόμους του κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα, «οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτοσχέδια καταφύγια κάτω από το κατεστραμμένο θέατρο.

Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη – η οποία είχε πληθυσμό 460.000 προπολεμικά – ζουν σε καταφύγια, στερούνται ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υπηρεσιών επικοινωνίας, με τα τρόφιμα και το νερό να τελειώνουν.

Η στρατηγική θέση της Μαριούπολης

Θυμίζουμε ότι η Μαριούπολη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Θάλασσα του Αζόφ με αποτέλεσμα να δέχεται τη ρωσική επίθεση από τις πρώτες ώρες της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η πόλη βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας στα δυτικά και της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά, η οποία ελέγχεται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές.

Δείτε πώς έχουν περικυκλώσει την πόλη οι ρωσικές δυνάμεις