«Κλειδί» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Μόσχας φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι αποτελεί η κατάληψη της Μαριούπολης. Η πόλη με το εμβληματικό λιμάνι έχει δεχτεί μέχρι στιγμής το ισχυρότερο κύμα βομβαρδισμών και καταστροφών σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι γιατί η κατάληψη της πόλης θα είναι νίκη στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα και αποτυχία για το Κίεβο:
  1. Εξασφάλιση χερσαίου διαδρόμου μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς
  2. Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας
  3. Ευκαιρία προπαγάνδας
  4. Ηθικό πλεονέκτημα

Επιχειρησιακό σκέλος

Γεωγραφικά, η Μαριούπολη καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά στέκεται μέχρι τώρα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις, που πιέζουν από τα βορειοανατολικά ώστε να συνδεθούν με τους συντρόφους τους στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Εάν, και όταν, η Ρωσία πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, αυτό θα απελευθερώσει σχεδόν 6.000 άνδρες από τα στρατεύματά της, οι οποίοι θα ενισχύσουν άλλα ρωσικά μέτωπα γύρω από την Ουκρανία.

Οικονομία

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαριούπολη υπήρξε από καιρό ένα στρατηγικά σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και έδρα ενός σημαντικού εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα. Σε κανονικούς καιρούς, η Μαριούπολη είναι βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Συλλήψεις

Επίσης, η Μαριούπολη «φιλοξενεί» μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Τάγμα Αζόφ, που περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί.

Αν και αποτελούν μόνο το πιο μικρό κομμάτι των μαχόμενων δυνάμεων της Ουκρανίας, φαίνεται ότι ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για τη Μόσχα. Αν η Ρωσία καταφέρει να συλλάβει ζωντανούς μαχητές τους Τάγματος Αζόφ, σύμφωνα με το BBC, είναι πιθανό ότι «θα παρελαύνουν» στα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος μέσα ενημέρωσης ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών για να δυσφημήσουν την Ουκρανία και την κυβέρνησή της.

Ψυχολογία

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία θα είναι ψυχολογικά σημαντική και για τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει στον πληθυσμό του ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο.  Άλλωστε, σύμφωνα με το BBC, o Πούτιν θέλει να αναβιώσει αυτή την ιδέα, «σώζοντας τους Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο», όπως το βλέπει. Η Μαριούπολη στέκεται σήμερα εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του στόχου.