Τηλεφωνική επικοινωνία με βασικούς Ευρωπαίους συμμάχους του είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενόψει της συμμετοχής στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και του ταξιδιού του στην Πολωνία, σε μια κρίσιμη εβδομάδα για την «απάντηση» της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον «για να συντονίσουν τις απαντήσεις τους στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σημειώνεται πως αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με διευθύνοντες συμβούλους σημαντικώμν εταιρειών στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθούν η οικονομική πίεση στη Ρωσία και οι πιθανές επιπλοκές για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τέλος, βάσει προγράμματος, ο Μπάιντεν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τις συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα που απορροφά μέρος των κραδασμών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να συναντηθεί το Σάββατο με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.