Η κίνηση έρχεται αφότου η υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB), κατηγόρησε οκτώ διπλωμάτες για κατασκοπεία.

Η Λευκορωσία έδωσε εντολή σε ορισμένους Ουκρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και σκοπεύει να κλείσει το προξενείο της Ουκρανίας στην πόλη της Βρέστης, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Λευκορωσία κάλεσε την Ουκρανία να κόψει τη διπλωματική της παρουσία στη χώρα, επικαλούμενη εχθρικές ενέργειες και ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Λευκορωσικό έδαφος ως σταθμό για την επίθεσή της στην Ουκρανία και το γραφείο του ουκρανού προέδρου προειδοποίησε την Κυριακή ότι διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην περιοχή Βολίν της δυτικής Ουκρανίας από τη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Ουκρανών διπλωματών θα πρέπει να φύγουν εντός 72 ωρών και ότι το ουκρανικό προξενείο στην πόλη της Βρέστης θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Ανέφερε, επιπλέον, ότι ο Ουκρανός πρεσβευτής και τέσσερις άλλοι διπλωμάτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν.

Στόλτενμπεργκ: Η Λευκορωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη ρωσική εισβολή

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Λευκορωσία εξακολουθεί να επιτρέπει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της συμμαχίας ανέφερε ότι η Λευκορωσία έχει επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της αεροδρομίων από τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πόλεις και πολίτες της Ουκρανίας.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτρέποντας στα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν πέρα από τα σύνορά της. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Λευκορωσία άλλαξε το Σύνταγμά της, προκειμένου να επιτρέψει την ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της, όπως και τη διατήρηση πυρηνικών όπλων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της Λευκορωσίας στην εισβολή.