Στην άμυνα περνούν πλέον οι Ρώσοι στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους, το αμερικανικό Πεντάγωνο είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου έχουν πλέον πάρει αμυντικές θέσεις, αντί να προελαύνουν, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της Ουκρανίας έχουν «κολλήσει» και καθυστερούν σημαντικά.

Ανταποκριτές από αμερικανικά ΜΜΕ, με ειδίκευση στην Άμυνα, μεταδίδουν λεπτομέρειες από την ενημέρωση του Πενταγώνου, σύμφωνα με τις οποίες η σθεναρή αντίσταση των δυνάμεων της Ουκρανίας έχει απωθήσει πλέον σε αξιοσημείωτο βαθμό τη ρωσική προέλαση προς την πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει ως και 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο μέσα στις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Άμυνας των ΗΠΑ, που επίσης αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να επανακτούν χαμένα εδάφη.

Το Πεντάγωνο είπε επίσης πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερους από 1.200 πυραύλους στην Ουκρανία. Καθυστέρηση στη ρωσική προέλαση αναφέρεται από τις ίδιες πληροφορίες στην περιοχή έξω της πόλης Τσερνίχιβ, προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Περίπου 150.000 άνθρωποι είναι αποκλεισμένη σε αυτήν την πόλη, αφού η Ρωσία έκοψε τη σύνδεσή τους με το Κίεβο ανατινάζοντας μια γέφυρα.

Δήμαρχος Κιέβου: Το Κίεβο εξακολουθεί να απειλείται, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε πολλά μέτωπα

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, που είπε ότι η πρωτεύουσα συνεχίζει να απειλείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε κάποια μέτωπα.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», είπε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στον δήμαρχο, που μιλούσε εναλλάξ αγγλικά και ουκρανικά, στεκόταν ο αδελφός του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας.

Δήμαρχος Κιέβου: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν την πόλη Ιρπίν

Εξάλλου, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας είπε νωρίτερα ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη του Ιρπίν στην Ουκρανία βρίσκεται ξανά στα χέρια των Ουκρανών.

Η πόλη αυτή έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών τις τελευταίες εβδομάδες και νωρίτερα τον Μάρτιο απομακρύνθηκαν από εκεί χιλιάδες κάτοικοι.

Το Ιρπίν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, πέρα από τα συντρίμμια μιας γέφυρας που ανατινάχθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε σε δημοσιογράφους πως οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή του Ιρπίν, αλλά και στην πόλη Μακαρίβ, δυτικά του Κιέβου. Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν το σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου».

Ο δήμαρχος, ο οποίος είναι πρώην πυγμάχος, είπε επίσης ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης, ενώ τόνισε πως «δεν θα μπουν ποτέ στο Κίεβο».

Σχετικά με τον ισχυρισμό της Ρωσίας πως το εμπορικό κέντρο που χτυπήθηκε νωρίτερα ήταν αποθήκη πυρομαχικών, ο Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για «προπαγάνδα».

Οι αναφορές αυτές του δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας ευθυγραμμίζονται με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες κάνουν λόγο για ανατροπή της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, με τον ουκρανικό στρατό να έχει περάσει -σε κάποια σημεία- στην αντεπίθεση.