Σεργκέι_Σοϊγκού
Διεθνή

Σεργκέι Σοϊγκού: Το Κρεμλίνο «εμφάνισε» μετά από 23 μέρες τον υπουργό Άμυνας - Τι αποκαλύπτει «αντικυβερνητικό» πρακτορείο

Σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημέρων τίθενται ερωτήματα για την απουσία του Σεργκέι Σοϊγκού από τη δημόσια σφαίρα για σχεδόν δύο εβδομάδες

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού , είναι εξαφανισμένος από τις 11 Μαρτίου. Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου, ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας σχετικά με τις «πολεμικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία.

Σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημέρων τίθενται ερωτήματα για την απουσία του Σεργκέι Σοϊγκού από τη δημόσια σφαίρα για σχεδόν δύο εβδομάδες, παρότι ήταν υπεύθυνος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναφορές του Agentstvo στο Telegram, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην δημόσια τηλεόραση στις 11 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το Agentstvo είναι ένα ρωσικό ανεξάρτητο ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει ως στόχο να αποκαλύπτει την κυβερνητική διαφθορά.

Το Agentstvo, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο, υπέθεσε ότι ο Σοϊγκού μπορεί να μην είναι καλά και να πάσχει από «προβλήματα στην καρδιά του», αν και το πρακτορείο δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει. 

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στην εφαρμογή υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, το Agentstvo ανέφερε ότι το ρωσικό κρατικό κανάλι Channel One μετέδωσε μια ιστορία στις 18 Μαρτίου σχετικά με την παρουσία του Σοϊγκού σε μια τελετή απονομής βραβείων τη συγκεκριμένη ημέρα. Ωστόσο, η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για το περιστατικό φέρεται να προήλθε από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 11 Μαρτίου

Ο Σοϊγκού αναφέρεται και στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στις 18 Μαρτίου σε ένα κείμενο σχετικά με τη συνάντηση του Πούτιν με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του για να συζητήσουν τη λεγόμενη από τους Ρώσους «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ενώ αναφέρθηκε ότι ο Σοϊγκού ήταν παρών στη συνάντηση, δεν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο του στον ιστότοπο. 

Ο Σοϊγκού , 66 ετών, λέγεται ότι δεν εθεάθη ξανά με τον Πούτιν από τότε που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ στη Μόσχα, στις 27 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. 

Το προφίλ του Σοϊγκού στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας επίσης δεν έχει ενημερωθεί από τις 11 Μαρτίου.