Νέο γύρο κυρώσεων κατά 59 προσώπων και επιχειρήσεων της Ρωσίας και 6 της Λευκορωσίας ανακοίνωσε η Βρετανία, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων αμάχων.

Στόχος των κυρώσεων αποτελούν επιχειρήσεις, όπως ο ρωσικός κολοσσός των διαμαντιών Alrosa, ο ιδιωτικός όμιλος στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner ή ο όμιλος υδροηλεκτρικών σταθμών Rushydro.

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων του Λονδίνου διευρύνεται επίσης με την προσθήκη του ιδρυτή της Tinkoff Bank Όλεγκ Τίνκοφ και του διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ.

Στο «στόχαστρο» και η κόρη της ερωμένης του Σεργκεί Λαβρόφ

Στον κατάλογο των κυρώσεων φιγουράρει και το όνομα της Πολίνας Κοβάλεβα, που είναι η κόρη της φερόμενης ερωμένης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ Σβετλάνα Πολιάκοβα. Η Κοβάλεβα ζει στο Λονδίνο και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς είχαν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, σε κινητοποίηση που έγινε έξω από το σπίτι της.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι η Πολίνα Κοβάλεβα συνδέεται με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσω της σχέσης που έχει με την μητέρα της», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την βρετανική κυβέρνηση.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στον Γεβγκένι Σβίντλερ, πρώην διευθυντή της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, όπως και στην Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε δήμαρχος της Μελιτόπολης στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν καταλάβει.

Περισσότερα από 1.000 πρόσωπα και οργανισμοί της Ρωσίας βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Λονδίνο στη Μόσχα, κυρίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Κυρώσεις κατά του Wagner Group

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έπληξε το Wagner Group, που θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Βρετανία στη Ρωσία, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να «ενισχύσουν» την υποστήριξη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σαφώς αποφασισμένος να διπλασιάσει το στοίχημα στον δρόμο που έχει πάρει της βίας και της επίθεσης», σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του NATO για την Ουκρανία.

Χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «απολύτως βάναυση», ο Τζόνσον υπογράμμισε: «Οφείλουμε να εντείνουμε. Οφείλουμε να αυξήσουμε την υποστήριξή μας».

«Οφείλουμε να σφίξουμε την οικονομική μέγγενη γύρω από τον Πούτιν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε περισσότερους ανθρώπους σήμερα, όπως κάνουμε, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Wagner Group, κοιτώντας τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τον Πούτιν να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού και επίσης κάνοντας περισσότερα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.