Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να σφυροκοπούν τα δυτικά της χώρας.

Ο δήμαρχος της Λβιβ δήλωσε πως ένας ακόμη πύραυλος έπληξε την πόλη στη δυτική Ουκρανία σήμερα, λίγο αφότου δύο πύραυλοι πλήξουν τα περίχωρά της.

Ο δήμαρχος Αντρίγι Σαντόβιγι είπε πως σημειώθηκε μία ακόμη επιδρομή. «Ένας ακόμη πύραυλος έπληξε το Λβιβ», έκανε γνωστό σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές σημείο της επίθεσης. Είπε πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε υποδομές, όχι όμως πολυκατοικίες. Το δεύτερο στρατιωτικό χτύπημα ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε στρατιωτικό στόχο. Δεν υπάρχει προς το παρόν αναφορά για θύματα εκεί.

Η πόλη του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στον στόχαστρo ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram.


Αποθήκες πετρελαίου χτυπήθηκαν και στο Ρίβνε. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικού πυραύλου κοντά στο Βολίν. Πρόκειται για πόλη βόρεια της Λβιβ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παράλληλα, αναφέρουν πως ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.


Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν βομβαρδισμό σε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο


Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, κατήγγειλε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε μία ανάρτησή του το Σάββατο.


«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών, λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», αναφέρεται στην ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Αναφορά στην επίθεση είχε κάνει νωρίτερα και ο ουκρανικός «Kyiv Independent», αναφέροντας ότι ο ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας στο Χάρκοβο έχει χτυπηθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς και πως οι αρχές της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εκτιμήσουν τις ζημιές στο σημείο, λόγω συνεχών βομβαρδισμών.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δικαιούται να κάνει χρήση πυρηνικών

Σε ένα τόσο τεταμένο σκηνικό και ενώ μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο δεν διστάζει να επαναφέρει την τρομακτική πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, είπε ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα.

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω:

Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας.

Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της. «Να να μην δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε.