Tο ρόλο του διαμεσολαβητή φαίνεται να έπαιξε ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με τον τριήμερο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την περασμένη Τετάρτη, ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Hawker 800XP απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με κατεύθυνση ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας. Λίγο αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο του Σότσι, κοντά στην πόλη Mineralnye Vody, το αεροπλάνο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ιδιωτικό τζετ έφυγε από το αεροδρόμιο της Μόσχας έχοντας προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Επιβάτης του εν λόγω αεροπλάνου, ήταν ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην πρόεδρος της Τσέλσι, που βρίσκεται εν μέσω κυρώσεων και κατασχέσεων των περιουσιακών του στοιχείων. Σκοπός της επίσκεψης του στη Μόσχα ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με τους Times, έχει σαφή διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.



«Πες του ότι θα τους τσακίσω»

Οι δύο ισχυροί άνδρες συναντήθηκαν κατά την ολιγόωρη παραμονή του Αμπράμοβιτς στη Μόσχα, με τον Ρώσο ολιγάρχη να παραδίδει στον Πούτιν ένα ιδιόχειρο σημείωμα του προέδρου Ζελένσκι, στο οποίο υπογράμμισε τους όρους που θέτει η Ουκρανία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος.

Η αρχική απάντηση του Πούτιν, ωστόσο, ήταν εκρηκτική: «Πες του ότι θα τους τσακίσω».

Στο ταξίδι επιστροφής στην Τουρκία ο Αμπράμοβιτς είχε συνάντηση με την ουκρανική πλευρά, και συγκεκριμένα με το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Rustem Umerov, ο οποίος λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Ζελένσκι.

Οι δύο άντρες είχαν στο παρελθόν σειρά από συναντήσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Times, ο Αμπράμοβιτς συνοδεία του Umerov είχε μεταβεί και στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο ολιγάρχης είχε φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσω της Πολωνίας με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο σε τουρκική εταιρείας, καθώς τα δικά του είναι υπό καθεστώς κυρώσεων.

Όπως προσθέτουν οι Times, ο Αμπράμοβιτς είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο ενεργός ρόλος του Ρώσου μεγιστάνα μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τα καπρίτσια του Πούτιν.