Δραματική έκκληση για εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης απηύθυνε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης, ανακοινώνοντας ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από τη σκληρή ρωσική πολιορκία που ισοπέδωσε την πόλη, άφησε άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς, και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που επικαλείται το CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα στη Μαριούπολη υψώθηκε η ρωσική σημαία καθώς η πόλη περνάει σιγά - σιγά στον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της «αρκούδας», μετά από μάχες που κράτησαν περισσότερο από ένα μήνα. Οι Ρώσοι στρατιώτες έβαλαν την εθνικό ύμνο της Ρωσίας, ενώ σε βίντεο εμφανίζουν ρωσόφωνους πολίτες συγκινημένους να λένε πως απελευθερώθηκαν.


Δραματική έκκληση για εκκένωση

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία», είπε ο δήμαρχος Μαριούπολης. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».