Πλήρη ουδετερότητα και να εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προφέρει σύμφωνα με το SKY NEWS, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

 Προσπαθώντας να φανεί μεγαλόψυχος στην αντίσταση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποίησε μια συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους για να πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν: Ξέρω ότι αναγνωρίζεις ότι έκανες ένα τρομερό λάθος, αλλά σου προσφέρω μια διέξοδο.

 Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του Sky News, Dominic Waghorn, έχουμε ακούσει πολλά για τον τρόπο λήξης αυτού του πολέμου. Και ο πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν έναν ακόμη, αν εκείνος θέλει πράγματι να βγει από αυτή την καταστροφική σύγκρουση.

 Ο Ζελένσκι για την ουδετερότητα της Ουκρανίας

Πρώτο και κύριο είναι το ζήτημα της ουδετερότητας. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει σκεφτεί να κηρύξει τη χώρα του ουδέτερη στο παρελθόν. Δεν είναι ο πρώτος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, πρότεινε κάτι παρόμοιο το 2014 λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να «ακολουθήσει μια στάση ανάλογη με αυτή της Φινλανδίας».

 Ο Ζελένσκι, λοιπόν, τώρα, φαίνεται να προσφέρει πλήρη ουδετερότητα και να εγκαταλείπει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και να μην επιδιώκει πυρηνικά όπλα.

 Η επιδέξια κίνηση Ζελένσκι στον πόλεμο της πληροφορίας

Παρεμπιπτόντως, η συνέντευξη ήταν μια άλλη επιδέξια κίνηση στον πόλεμο της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι έδωσε τη συνέντευξη στα ρωσικά σε ορισμένους ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί σε εξορία λόγω της δρακόντειας καταστολής των μέσων ενημέρωσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 Ο αρχηγός της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του έκανε κινήσεις για να μπλοκάρει τη δημοσίευση της συνέντευξης και να ερευνήσει όσους συμμετείχαν σε αυτή. Η Ουκρανία διεκδικεί και πάλι το βάθρο στο επίπεδο της ηθικής, ενώ η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν να έχει να κρύψει τα πάντα.

 Οι... παράλογες αξιώσεις του Πούτιν

Για τον Πούτιν, ο οποίος εξετάζει τα κίνητρα του αντιπάλου του, υπάρχουν αλιεύματα. Πρώτον, οι προτάσεις πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα και μόνο εφόσον η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της. Παράλληλα, οι άλλες πιο περίεργες απαιτήσεις του Πούτιν, οι οποίες δεν αξίζουν αναφοράς.

 Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, ο Ζελένσκι δεν προσφέρει την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση που ζητά ο Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνησή του είναι γεμάτη από Ναζί τόσο παράλογο όσο και οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από τον κύκλο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης που αντηχούν αποκλειστικά τις απόψεις του Κρεμλίνου.

 Και ο Πούτιν θα πρέπει να περιμένει εάν εξακολουθεί να θέλει να αποκαταστήσει τη μυθική Μεγάλη Ρωσία. Όμως, καθώς η εισβολή του δεν έχει καταλάβει ακόμη κάποια σημαντική πόλη της Ουκρανίας και με απώλειες που έχουν ήδη φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό, δεν έχει την πολυτέλεια να είναι πολύ επιλεκτικός.

 Ωστόσο, υπάρχουν πολύ υλικό στα σχόλια του Ζελένσκι για να αξιολογήσουν οι Ρώσοι και Ουκρανοί διπλωμάτες. Το σημαντικότερο εξ αυτών θεωρείται η παραδοχή του ότι «δεν είναι δυνατό να αναγκαστεί η Ρωσία να εγκαταλείψει εντελώς το έδαφος -αυτό θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

 Η γη, η ουδετερότητα, το ΝΑΤΟ εκτός εξίσωσης και μια μη πυρηνική Ουκρανία είναι όλα τα θεμέλια για σοβαρές διαπραγματεύσεις, εάν ο Ρώσος ηγέτης φροντίσει να τις επιδιώξει.