«Μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για αναγνώριση από την Ουκρανία της προσάρτησης της Κριμαίας και την ανεξαρτησία του Ντονμπάς.

Μερικές ώρες πριν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, που ξεκινούν την Τρίτη στις 10:30 στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν τόνισε την Κυριακή στο CNN, στο περιθώριο της Φόρουμ της Ντόχα: «Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές για τους Ουκρανούς στην Κριμαία και το Ντονμπάς, και δικαίως, γιατί σχετίζονται άμεσα με την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Δεν έχουμε αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ακόμη και η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας… Αυτοί [οι Ρώσοι] θα έπρεπε πραγματικά να βρουν κάποιες άλλες ιδέες».

Καλίν: Ο Πούτιν λέει «όχι» στη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέδωσε ένα μήνυμα στη Μόσχα, προτρέποντας τις διαπραγματευτικές ομάδες να συμφωνήσουν στα τελικά σημεία σύγκλισης, προκειμένου να μεταβούν σε μια συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Καλίν στο CNN.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν, είναι ο πρόεδρος Πούτιν που έχει πει ''όχι'' μέχρι στιγμής. Και ο πρόεδρός μας είπε ''είμαι έτοιμος να διευκολύνω τη συνεύρεση των δυο σας'', στην Τουρκία ή κάπου αλλού… Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω αυτής της συνάντησης, αυτός ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του», πρόσθεσε.

Καλίν: Ερντογάν και Πούτιν έχουν μακροχρόνια σχέση

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας τόσο με τους Ρώσους, όσο και με τους Ουκρανούς ομολόγους του για να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου, ειδικά με τη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος Πούτιν ακούει τον Ερντογάν, ο Καλίν είπε ότι οι δυο τους έχουν μια «μακροχρόνια σχέση».

Καλίν: Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια

«Σίγουρα ο πρόεδρος Πούτιν ακούει τον πρόεδρο Ερντογάν και τις συμβουλές του και τις ιδέες και τις προτάσεις του. Καταλαβαίνετε από τη σκοπιά τους ότι δεν εμπιστεύονται τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, δεν θέλουν να τους μιλάνε πια, σωστά ή λάθος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει με τη ρωσική πλευρά, κάποιον τον οποίο μπορούν επίσης να εμπιστευθούν οι Ρώσοι. Διαφορετικά, αυτός ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για μήνες, για χρόνια, και ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλον έναν παρατεταμένο πόλεμο σαν αυτόν, και σίγουρα δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλον έναν Ψυχρό Πόλεμο».