Η άρνηση της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, να εφαρμόσει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αθήνα.

Η Τουρκία επικαλείται ως δικαιολογία πως αρνείται να εφαρμόσει τις εν λόγω κυρώσεις καθώς διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θα σημάνει η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.

Αποφεύγει τη «σύγκρουση» ο Ερντογάν

Θέλοντας να μην συγκρουστεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, εφόσον ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία υπάρχουν «δεσμοί» όπως η αγορά των S400.

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα κάλεσε τους Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στην "μαύρη λίστα" των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να επενδύσουν στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή όμως έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να ενισχύσει τον αμυντικό εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Πρόκειται για τρεις κινήσεις που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Ε.Ε., γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να παίζει ένα προσωπικό παιχνίδι και να επιχειρεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ενοχλημένη η Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει την ενόχληση του από την στάση της Τουρκίας υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις απέναντι είναι αποτελεσματικές όταν επιβάλλονται από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως η θέση της χώρας μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη καταδικάζοντας την ρωσικής εισβολή. "Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα κρατήσουμε την οποιαδήποτε μορφής ουδετερότητα ή την οποιαδήποτε μορφής πολιτική ίσων αποστάσεων", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δείχνουν να τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής αν και υπομονή τους για την διπλωματική στρατηγική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν στερεύει. Αναλυτές εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες της Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός, τότε θα ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.