Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει σήμερα, Τρίτη 29/3, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως μεταδίδει το CNN.

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξήγαγαν νέο γύρο συνομιλιών οι διαπραγματευτές Ρωσίας και Ουκρανίας, στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να συνεχιστούν την Τετάρτη.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις, ανέφεραν από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία από την πλευρά της, ανακοίνωσε επίσης ότι περιορίζει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. «Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες». Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις και θα τις μεταφέρει στον Πούτιν. Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είπε ότι η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι εφικτή μόνον εάν η συμφωνία εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.