Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Ανωνυμο__1823___700_px___27_66
Διεθνή

Συναγερμός στη Ρουμανία – Μοιράζουν χάπια ιωδίου για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία

Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εντελώς, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα

Μετά τα δωρεάν εμβόλια για τον κορωνοϊό, η Ρουμανία ξεκινάει νέα εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών της μοιράζοντας δωρεάν χάπια ιωδίου καθώς εκφράζει φόβους για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στον πληθυσμό, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

 «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

 «Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

 Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

 Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί έναντι των κινδύνων αυτού του πολέμου, του πρώτου που εκτυλίσσεται σε μια χώρα, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει 15 αντιδραστήρες.