H διγλωσσία του Πατριάρχη Μόσχας στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει προβληματίσει τους επικεφαλής των Εκκλησιών, οι οποίοι, πέραν της προσευχής, έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των προσφύγων αλλά και την επικράτηση της ειρήνης. Πατριαρχεία όπως της Ρουμανίας, της Γεωργίας αλλά και της Βουλγαρίας έχουν ενεργοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό για να σταματήσει ο πόλεμος, αφήνοντας αιχμές κατά του Κυρίλλου. Ο Γεωργίας, κ. Ηλίας, σε μήνυμά του προς τους πιστούς τονίζει πως «δυστυχώς, οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας συνεχίζονται στην Ουκρανία, κοστίζοντας χιλιάδες ζωές». Μάλιστα, το μήνυμα καταλήγει: «Κύριε, σώσε την Ουκρανία, σώσε τη Γεωργία και τον κόσμο!»

Ο κ. Ηλίας, παρά τη στάση της Μόσχας σε Αμπχαζία και Οσετία, ήταν κοντά στις θέσεις του Κυρίλλου για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Πλέον, εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην εισβολή και απομακρύνεται από τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία από τη μια προσεύχεται υπέρ της ειρήνης και από την άλλη ευλογεί τα όπλα των στρατιωτών, ζητώντας τους να προστατέψουν την πατρίδα.

7890
Η Ρωσική Εκκλησία από τη μια προσεύχεται υπέρ της ειρήνης και από την άλλη ευλογεί τα όπλα των στρατιωτών στον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ζητώντας τους να προστατέψουν την πατρίδα
Έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το οποίο επίσης δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων, ενώ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για «έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους».

Η Βουλγαρία, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στην Πανορθόδοξη στην Κρήτη, ακολουθώντας το Πατριαρχείο Μόσχας, τηρεί αποστάσεις από τη Ρωσική Εκκλησία και εκφράζει, χωρίς υποσημειώσεις, τη στήριξή της στον ουκρανικό λαό. Ο Πατριάρχης Νεόφυτος αναφέρει στο μήνυμά του: «Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στους πληγέντες αδελφούς μας και ας τους βοηθήσουμε σε κάθε ευκαιρία στη δοκιμασία που βιώνουν. Αυτές τις ημέρες, που όλος ο κόσμος συμπάσχει και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στην πληγωμένη Ουκρανία».

Ναι μεν, αλλά... 

Η Σερβία είναι ίσως η μοναδική η οποία στηρίζει τη Μόσχα, αν και μιλάει για ειρήνη, ενώ έχει αποφασίσει, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Πορφύριος να στείλει υλική βοήθεια στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά στον φιλορώσο Ονούφριο. Η επιλογή να αποκλείσει τον Επιφάνιο, που έχει αναγνωριστεί από το Φανάρι, δείχνει ότι και στην παρούσα φάση η Σερβική Εκκλησία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Μόσχας.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας λόγω της Συρίας εξέφρασε και αυτό τη στήριξή του στον Ονούφριο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τα Ιεροσόλυμα, τα οποία πλέον είναι υποχρεωμένα να μη συγκρουστούν με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μεγάλο ερώτημα τα Ιεροσόλυμα, τα οποία πλέον είναι υποχρεωμένα να μη συγκρουστούν με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών


Κατά του πολέμου είναι οι Εκκλησίες της Πολωνίας, της Τσεχίας και των Βαλτικών χωρών, ενώ σκληρή ανακοίνωση κατά της Μόσχας εξέδωσε ο Μητροπολίτης Βίλνιους και Λιθουανίας, Ιννοκέντιος, ο οποίος τόνισε: «Θέλω ειλικρινά να πω ότι εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Λιθουανία, έχουμε την ευκαιρία να αποφασίζουμε ελεύθερα για τις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας και θα αγωνιστούμε για ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πιστεύοντας ότι ο Κύριος θα μας τη δώσει σε εύθετο χρόνο.

Ζούμε σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα. Η Λιθουανία δεν είναι Ρωσία. Είναι μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική κοινωνία, με το δικό της πνευματικό και ηθικό κλίμα». Υπενθυμίζεται ότι 15 ρωσόφιλοι μητροπολίτες στην Ουκρανία δεν μνημονεύουν τον Κύριλλο, ενώ ενορία στην Ολλανδία που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας ζητά να υπαχθεί στο Φανάρι.