Όλες οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία φαίνεται πως εξανεμίζονται, καθώς αν και ο πόλεμος μετράει ήδη 36 ημέρες, η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης.

«Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», τόνισαν το Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

Και πράγματι η Ρωσία «σφυροκοπούσε» χθες όλη την ημέρα, τα περίχωρα του Κιέβου, τα ανατολικά, την περιφέρεια δηλαδή του Ντονμπάς και το Τσερνίχιβ.

Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν δίστασε, μάλιστα, να «αδειάσει» και τον επίσημο διαπραγματευτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Τον κατηγόρησε ότι «έκανε λάθος να αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει ότι το Κίεβο άρχισε «επιτέλους να δείχνει έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η θέση, όμως, της Ρωσίας όσον αφορά το Ντονμπάς και την προσαρτημένη Κριμαία παραμένει αμετάκλητη».

Η ουκρανική πλευρά, πάντως, επέμεινε στο πάγιο αίτημά της να συναντηθούν Ζελένσκι και Πούτιν.

Η Μόσχα διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι έχει να γίνει ακόμα δουλειά και να προετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας πριν την συνάντηση των δύο ηγετών.

Η δυσοίωνη κατάσταση οδήγησε σε νέες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές. Απόδειξη της κατάστασης είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα όχι απλά συνεχίζουν, αλλά εντείνουν τους βομβαρδισμούς τόσο στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, όσο και σε περιοχές της βόρειας Ουκρανίας.

Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, και πυραυλική επίθεση σε δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Αντιθέτως, τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκε κτίριο της αυτοδιοίκησης στην πόλη Μικολάγιφ. Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν και οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι η Ρωσία αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει γύρω από το Κίεβο και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους.

Αντιθέτως, στη Μαριούπολη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για σήμερα Πέμπτη. Έτσι θα μπορέσει να απομακρυνθεί από την πόλη ο εγκλωβισμένος σ’ αυτήν άμαχος πληθυσμός. Άρα, η κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη θα ισχύσει από τις 10 το πρωί σήμερα Πέμπτη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την πόλη Ζαπορίζια.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου επί ένα και πλέον μήνα πολέμου στην Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, στο ναδίρ φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις του Ρόμαν Αμπράμοβιτς με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πόυτιν λέγεται ότι δεν θέλει ούτε να ακούει το όνομα του ολιγάρχη. Έχει γίνει σύσταση, μάλιστα, στα ρωσικά ΜΜΕ να μην αναφέρονται στον Αμπράμοβιτς και στον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις.