Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν οι εικόνες από τη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο της Ουκρανίας, με τα διάσπαρτα πτώματα αμάχων. Οι εικόνες - «γροθιά στο στομάχι» πυροδότησαν την διεθνή καταδίκη για τις βαρβαρότητες εναντίον εκατοντάδων αμάχων που καταγγέλλεται ότι διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σε δυτικά ΜΜΕ τις φρικιαστικές εικόνες από όσα έζησαν στο διάστημα που βρίσκονται οι περιοχές αυτές υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Ήμασταν στο σπίτι μας στις 5 Μαρτίου όταν ξαφνικά ακούσαμε μια έκρηξη. Κατέστρεψαν το μισό μας σπίτι. Και μετά άρχισαν να πυροβολούν μέσα απ’ τα παράθυρα. “Βγείτε έξω”, φώναζαν. Ο άνδρας μου, ο Όλεγκ, βγήκε έξω και είπε: “μην πυροβολείτε! Μόνον άμαχοι βρίσκονται εδώ”. Οι στρατιώτες είπαν “ψηλά τα χέρια”. Βγήκα έξω. Με ρώτησαν γιατί κρυβόμουν. Τους είπα “φοβόμαστε κι εσείς πυροβολείτε”. Κι εκείνοι είπαν: “κοιτάξτε, είμαστε Ρώσοι. Έχουμε την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου (μια κορδέλα με μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, έμβλημα στρατιωτικής ανδρείας και δόξας στη Ρωσία). Ερχόμαστε να σας απελευθερώσουμε”», δήλωσε στον απεσταλμένο της γερμανικής εφημερίδας Bild η 48χρονη Ιρίνα Αμπράμοβα.



«Μετά άρχισε το σπίτι μας να φλέγεται. Ο Όλεγκ προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά. Εκείνη τη στιγμή τον έπιασαν, τον τράβηξαν από το πουλόβερ του, τον έβαλαν να γονατίσει και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Και μετά άρχισαν να με ανακρίνουν. Με ρώτησαν “που είναι οι ναζί”; Ο άνδρας μου θα έκλεινε τα 40, αλλά δεν έζησε για να γιορτάσει τα γενέθλιά του στις 14 Μαρτίου. Κειτόταν εκεί όπου τον πυροβόλησαν, μέχρι που βεβαιωθήκαμε ότι έφυγαν οι στρατιώτες», είπε χαρακτηριστικά η χήρα.

«Τους είπα να σκοτώσουν κι εμένα. Ένας με σημάδεψε με το όπλο του. Του είπα: “σκότωσέ με και τη γάτα μου”. Κι ενώ με σημάδευε ακόμη με το όπλο, είπε ότι δεν σκοτώνει γυναίκες», συνέχισε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολούσε εναντίον ανθρώπων. «Επί ένα μήνα δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την πόλη μέχρι που αποσύρθηκαν οι Ρώσοι. Νερό μπορούσαμε να πάρουμε, υπήρχε ένα φυλάκιο ελέγχου στην πόλη και μας ανάγκαζαν να παραδίδουμε τα κινητά μας. Τους είπα: “δεν έχουμε τίποτε πια, όλα μας τα πήρατε”.



Τελικά μας έδιωξαν από την πόλη και μας είπαν “μην ξαναγυρίσετε ποτέ!”. Μας έριχναν την ευθύνη για τους θανάτους των συντρόφων τους. Τους λέγαμε: “είμαστε γέροι άνθρωποι, τι σας κάναμε;¨” Κι απαντούσαν: “Εσείς εκλέξατε τον πρόεδρό σας, εσείς επιτρέψατε να ανέβουν ναζί στην εξουσία. Εσείς ξεκινήσατε τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν”. Εγώ δεν ήμουν εκεί, αλλά με θεωρούσαν υπεύθυνη για όλα.

Έψαχναν για ναζί, ήθελαν τις διευθύνσεις ναζί. Έφεραν κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, πρέπει να ήταν μαχητές του Καντίροφ (Τσετσένοι) γιατί είχαν το γράμμα V. Κι είδαμε από τα πρόσωπά τους ότι δεν ήταν Ρώσοι, εξάλλου μιλούσαν με κάποια προφορά».

«Τον έβαλαν να γονατίσει και τον πυροβόλησαν»

Απελπισμένος ο 72χρονος πατέρας της Ιρίνα, ο Βλάντιμιρ πήρε τη σκυτάλη: «Όλα μας τα υπάρχοντα κάηκαν, έγγραφα, ό,τι είχαμε. Είπαν ότι ήταν Ρώσοι κι ότι ήρθαν για να μας απελευθερώσουν. Έσυραν τον Όλεγκ, τον έβαλαν να γονατίσει και τον πυροβόλησαν στο πλάι του κεφαλιού του. Το μισό κεφάλι του έγινε λιώμα».



«Μπορείτε να φανταστείτε αδελφός να πολεμά αδελφό;»

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News η 78χρονη Νατάλια περιέγραψε όσα έζησε όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της, τη Μπούτσα.

Έκαναν έφοδο στο σπίτι της, έσπασαν παράθυρα κι ένας στρατιώτης απείλησε να τη σκοτώσει: «Του λέω: "εντάξει, σκότωσέ με, αν γι' αυτό το λόγο σε έφερε στον κόσμο η μητέρα σου, τότε πρέπει να με σκοτώσει σαν δεύτερη μητέρα σου.

Μου είπε ξανά να φύγω από το υπόγειο και του είπα "όχι". Αν πρέπει να με σκοτώσεις, σκότωσε με. Και μετά άρχισαν να τρέχουν γύρω από το κτίριο σαν κατσαρίδες».

Η 78χρονη είπε ότι οι εισβολείς κατέστρεψαν το αυτοκίνητό της, καταστήματα κι ένα φαρμακείο στη Μπούτσα. «Νόμιζαν ότι ο λαός μας θα χαρεί να τους δει εκεί, αλλά ήταν σαν αδελφός κατά αδελφού», σημειώνει. Ο άνδρας της Νατάλια είναι Ρώσος, εκείνη Ουκρανή. Ζουν μαζί εδώ και 43 χρόνια.

«Μπορείτε να φανταστείτε αδελφός να πολεμά αδελφό, ρωτάει. «Ο Ρώσος στρατιώτης μού είπε ότι εμείς το ξεκινήσαμε. Πότε; Πώς, Έσπασα εγώ τα παράθυρα του σπιτιού της μάνας σου; Αυτό που ζήσαμε εδώ ήταν φρικτό, αδελφός να πολεμά αδελφό. Είμαστε σοκαρισμένοι», λέει.

Βρήκαν τις σορούς της δημάρχου Όλγκα Σουκένκο και της οικογένειάς της

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της φρίκης στη Μπούτσα, σε μια σωρό άμμο στην κωμόπολη Μοτίζιν Ουκρανοί τραυματιοφορείς βρήκαν τις σορούς της δημάρχου Όλγκα Σουκένκο και της οικογένειάς της, δεμένες εν μέρει και με σφαίρες στα κεφάλια. Η Σουκένκο είχε απαχθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, προ δεκαημέρου από Ρώσους και θεωρείτο έκτοτε αγνοούμενη.

Η οικογένειά της φαίνεται ότι εκτελέστηκαν και έθαψαν τις σορούς τους για να κρύψουν τα ίχνη της εκτέλεσης, λέει η γερμανική εφημερίδα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου στη Μπούτσα: «Είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού»

Ο δήμαρχος του Κιέβου πήγε μαζί με το συνεργείο της Bild στον αυτοκινητόδρομο της Μπούτσα. Το βλέμμα του κόλλησε στις σορούς ανδρών, δεμένων πισθάγκωνα: «Τους εκτέλεσαν, χωρίς να μπορούν να αμυνθούν, τους πυροβόλησαν στο κεφάλι, αν και δεν υπήρχε πουθενά τριγύρω στρατός», είπε.



Αλλά κι ο 46χρονος αδελφός του, Βλάντιμιρ, δήλωσε σοκαρισμένος στη γερμανική εφημερίδα. «Ήμουν πριν από λίγο στο Βερολίνο, εκεί επικρατούσε ηρεμία και ειρήνη. Τώρα γύρισα στον πόλεμο κι εδώ κυριαρχεί ο θάνατος κι η φρίκη», δήλωσε.

Γύρω τους οι σοροί δεκάδων ανθρώπων, που ουδείς τόλμησε να απομακρύνει για το φόβο ελεύθερων σκοπευτών, αλλά και εν μέσω αναφορών περί ναρκοθετημένων πτωμάτων, που υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν αν τα αγγίξει κανείς.

«Μοιάζει με σκηνικό από ταινία τρόμου, φρίκη! Αυτό μόνον ως γενοκτονία μπορεί να το περιγράψει κανείς», λέει ο δήμαρχος του Κιέβου. «Είναι εγκλήματα πολέμου, για τα οποία ευθύνεται ο Πούτιν», υπογράμμισε ο ίδιος.



Ουκρανοί ειδικοί φοβούνται για χειρότερες φρικαλαιότητες

Ειδικοί στην Ουκρανία προειδοποιούν την ίδια ώρα ότι ίσως διαπράχθηκαν χειρότερες ωμότητες από εκείνες στη Μπούτσα σε ορισμένες πόλεις απ’ όπου αποσύρθηκαν ρωσικές δυνάμεις.

Ο Τιμόφιι Μιλοβάνοφ, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου και σύμβουλος της κυβέρνησης Ζελένσκι, σημειώνει στο Twitter: «Τα εγκλήματα πολέμου στις περιοχές του Μπρόβαρι και του Τσερνίχιβ ίσως είναι χειρότερα από εκείνα στη Μπούτσα. Έχουμε μαρτυρίες αυτοπτών μέσω φίλων, συγγενών και φοιτητών. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να καταγράψουμε. Δημοσιογράφοι και δικηγόροι που μπορούν να βοηθήσουν, ας επικοινωνήσουν με το @ZoyaMylovanova».



Μεταξύ των παραδειγμάτων ωμοτήτων που παρέθεσε περιλαμβάνεται μια μαρτυρία για ένα αγόρι που κάηκε ζωντανό, το μαζικό βιασμό και την εκτέλεση νεαρών γυναικών και την εκτέλεση γεωργών που εργάζονταν στα χωράφια τους.

«Συλλέγουμε αριθμούς τηλεφώνων και πληροφορίες για επαφή με άτομα πρόθυμα να μιλήσουν, τα ονόματα χωριών, τοποθεσιών. Υπάρχει ένα δίκτυο φοιτητών, κάποιοι επέζησαν, άλλοι όχι. Σας παρακαλώ επικοινωνήστε με την αδελφή μου για να βοηθήσετε στην καταγραφή. Υπάρχουν απομονωμένα χωριά με ή χωρίς κάλυψη από ΜΜΕ».

Στο μεταξύ ο ΥΠ ΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε στους Irish Times ότι η κατάσταση στην πολιορκούμενη μαρτυρική Μαριούπολη πιθανώς θα είναι χειρότερη απ’ ό,τι στη Μπούτσα και ζήτησε να σταλούν κι άλλα όπλα για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την ανατολική Ουκρανία σημειώνοντας ότι όσοι αρνούνται βοήθεια στη χώρα του «μοιράζονται την ευθύνη» για τους θανάτους αμάχους.

«Το μακελειό στη Μπούτσα ήταν σκόπιμο. Οι Ρώσοι σκοπεύουν να εξολοθρεύσουν όσους περισσότερους Ουκρανούς μπορούν», υποστήριξε.