Η πολιορκούμενη πόλη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%». Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε ότι το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της Μαριούπολης, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κατάφερε να φθάσει στη Μαριούπολη

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν κατάφερε να φθάσει στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας, εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, μία ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στην πολιορκημένη Μαριούπολη για να απομακρύνει αμάχους, δήλωσε εκπρόσωπος επικαλούμενος τις συνθήκες ασφαλείας.

Ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε στη Μαριούπολη σήμερα

«Εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα μας δεν κατάφερε να φθάσει σήμερα στη Μαριούπολη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζέισον Στρατσιούζο σε σχόλιά του τα οποία έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Ρόιτερς. Προηγούμενες απόπειρες του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες δεν είχαν επιτυχία.

Σφαγή στην Μπούτσα - Νεκροί άμαχοι στους δρόμους

Παράλληλα, διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το μακελειό αμάχων στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, με εικόνες από ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους -κάποιοι μάλιστα με τα χέρια δεμένα- στους δρόμους.

Κυβερνήσεις και φορείς σε όλον τον κόσμο ζητούν διερεύνηση των επιθέσεων που οδήγησαν στις φρικτές αυτές εικόνες, ενώ στο σημείο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έκανε λόγο για «γενοκτονία».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στην πόλη Μπούτσα, για τα οποία θα επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι τα όσα αποτρόπαια κατέγραψαν οι τηλεοπτικοί και φωτογραφικοί φακοί στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, 5 Απριλίου.