Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η σφαγή αμάχων στην Μπούτσα της Ουκρανίας.  Άμαχοι πολίτες βρίσκονται νεκροί σε δρόμους της πόλης Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, καμένοι ή χτυπημένοι από σφαίρες με τρόπο που παραπέμπει σε εκτέλεση. Δεμένοι πισθάγκωνα, πεσμένοι στη γη και σε μαζικούς τάφους μέσα σε σακούλες, οι νεκροί της σφαγής στην Μπούτσα φέρνουν νέα δεδομένα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μακελειό στην Μπούτσα οδήγησε σε συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για περαιτέρω πίεση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον της εισβολής της Μόσχας, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες εφιαλτικές ενέργειες, που προκάλεσαν παγκόσμιες αντιδράσεις.

Μετά τις σοκαριστικές εικόνες από το μακελειό στην Μπούτσα, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για εγκλήματα πολέμου και απευθύνουν έκκληση για συντονισμένες κινήσεις ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
mpotsa1

Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τη σφαγή στην Μπούτσα

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων αμάχων στους δρόμους της Μπούκα οδήγησαν τους ηγέτες των δυτικών χωρών σε νέες συζητήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Από νωρίς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε νέες κυρώσεις ως απάντηση σε όσα σημειώθηκαν στους δρόμους της Μπούκα, με έμφαση σε χτυπήματα κατά των βιομηχανιών πετρελαίου και άνθρακα, που θα ήταν «ιδιαίτερα» επώδυνη τακτική για τη Ρωσία, όπως είπε.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας βάζει στο τραπέζι και η Γερμανία. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για «τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
mpoutsa2

Γερμανία και Γαλλία απελαύνουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες 40 Ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν θα το ανεχτούμε άλλο αυτό», τόνισε. Επίσης, και η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρέσβη, μετά τις φρικτές εικόνες από την Μπούκα.

Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε επίσης ότι 30 Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα απελαθούν τριάντα Ρώσοι που έχουν διπλωματικό καθεστώς.
moutsa5

Τζο Μπάιντεν: Να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Στο ίδιο πνεύμα, και ζητώντας απάντηση στις φρικτές ενέργειες του ρωσικού στρατού, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά «εγκληματία πολέμου» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μια δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά τα γεγονότα στην Μπούτσα της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
mpoutsa

Η Ρωσία διαψεύδει -Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε αμφισβητεί

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σημειώθηκε επίθεση κατά αμάχων και κάνει λόγο για ψεύτικες εικόνες, για παραποιημένο υλικό. Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις ουκρανικές αναφορές για φρικαλεότητες από ρωσικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην πόλη Μπούκα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθούν αυτές οι αναφορές, είπε ο αξιωματούχος.

Νέες κυρώσεις προαναγγέλλει και η ΕΕ 

Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου -συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών ηγετών- θα λογοδοτήσουν. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία και θα προχωρήσει, επειγόντως, τις εργασίες για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε.

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα δεν θα μείνουν αναπάντητες και προανήγγειλε έρευνα για τις φρικαλεότητες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, μιλώντας μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη Βαρσοβία.