Προς ένα νέο πακέτο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας συντονίζονται οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι G7, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των επενδύσεων από τις ΗΠΑ στη χώρα και της Προς ένα νέο πακέτο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας συντονίζονται οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι G7 από την ΕΕ, μετά τις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις με την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

To πέμπτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές επιχειρήσεις καθώς και κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η ΕΕ συζητά επίσης την επιβολή κυρώσεων στις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Oι δράστες πρέπει να πληρώσουν, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’ αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις. «Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».

Για να επιβληθούν κάποιες ή όλες αυτές οι κυρώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κρατών – μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόεδρο ντερ Λάιεν αυτό το πέμπτο πακέτο κυρώσεων έχει έξι πυλώνες:

Πρώτον, απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα μειώσει μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερο: πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Τρίτο: απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών. Αυτή η απαγόρευση α περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτο: περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

Πέμπτο: συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περικοπή της ροής χρημάτων της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.

Έκτο: Λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως μια γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς. Διότι τα χρήματα της ευρωπαϊκής φορολογίας δεν πρέπει να πάνε στη Ρωσία με οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

ΗΠΑ: Θα απαγορευτούν όλες οι νέες επενδύσεις στη Ρωσία

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του Πούτιν», συμπλήρωσε η Ψάκι.

Πηγή: newmoney.gr