Η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να προχωρήσουν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, εν αντιθέσει με 15 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απελάσει περισσότερους από 200 ως απόρροια των καταγγελλόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

 Τους προηγούμενους δύο μήνες απελάθηκαν άλλοι 200 Ρώσοι διπλωμάτες.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει απροθυμία να δράσει, παρά την προειδοποίηση της υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία έχει δηλώσει ότι η «εποχή της εμπλοκής» με τη Ρωσία έχει τελειώσει.

 Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ανταποδώσει με ένα αντίστοιχο μέτρο.

 Είπε ακόμη ότι δεν ήταν σίγουρος εάν η «συμβολική χειρονομία» θα άξιζε να εκδιωχθούν Καναδοί διπλωμάτες από τη χώρα.

 Η Βρετανία είχε απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες το 2018, αφού το Κρεμλίνο δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι.

 Την τελευταία εβδομάδα, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Λετονία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Αυστρία και Λουξεμβούργο προχώρησαν στην κήρυξη Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητων προσωπικοτήτων και στην απέλασή τους.