«Γροθιά» στο στομάχι είναι η φωτογραφία που απαθανατίζει μια γυναίκα από την εμπόλεμη Ουκρανία να περιμένει να βρεθούν τα πτώματα των συγγενών της στα ερείπια βομβαρδισμένης πολυκατοικίας στα περίχωρα του Κιέβου.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Μποροντιάνκα, μια πόλη κοντά στο Κίεβο και κοινοποιήθηκε από πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης, δείχνει μια γυναίκα να κάθεται σε μια πλαστική καρέκλα καθώς οι διασώστες «χτενίζουν» τα ερείπια ψάχνοντας απεγνωσμένα για επιζώντες. Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι Ρώσοι εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης, αφήνοντας ανθρώπους θαμμένους κάτω από ερείπια για μία εβδομάδα, προτού τελικά αποσυρθούν οι δυνάμεις του Πούτιν.

Αν και η ταυτότητα της γυναίκας δεν είναι σαφής, οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι ονομάζεται Λιουντμίλα και είναι από την συγκεκριμένη πόλη που δέχθηκε επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι διασώστες λέγεται ότι της άφησαν μία καρέκλα επειδή στεκόταν όρθια και περίμενε μήπως τυχόν έβγαζαν τα πτώματα της αδερφή της και του ανιψιού της. Σημειώνει ότι το κτίριο καταστράφηκε την 1η Μαρτίου.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε χθες πως οι διασώστες ανέσυραν 26 πτώματα κάτω από δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατηγορώντας την Μόσχα πως στόχευσε περιοχές αμάχων. «Μόνο στα ερείπια δύο πολυκατοικιών, ανασύρθηκαν 26 πτώματα» ανέφερε η εισαγγελέας στο Facebook. «Στόχος έγινε μόνο ο άμαχος πληθυσμός: δεν υπάρχει στρατιωτικός χώρος εδώ» είπε, προσθέτοντας πως είναι «αδύνατο να προβλεφθεί» πόσοι άλλοι νεκροί υπάρχουν στο σημείο.



Σφαγές στην Μποροντιάνκα καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες πως η κατάσταση στην ουκρανική πόλη είναι «σημαντικά πιο τρομερή» από ό,τι στην κοντινή Μπούτσα. Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος: «Άρχισαν να ψάχνουν τα ερείπια στην Μποροντιάνκα. Είναι πολύ πιο φρικτά τα πράγματα εκεί, υπάρχουν ακόμα περισσότερα θύματα των Ρώσων κατακτητών».

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς και βαρείς εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών «που φέρνουν θάνατο και καταστροφή». «Αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων υπάρχουν σε κάθε βήμα» έγραψε χαρακτηριστικά. «Ο εχθρός βομβάρδισε τις οικιστικές υποδομές τα βράδια, όταν υπήρχε μέγιστος αριθμός ατόμων στα σπίτια τους» είπε.

Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπλέκονται σε «δολοφονίες, βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς» αμάχων, καθώς και σεξουαλικές επιθέσεις. Η εισαγγελέας πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί αξιωματικοί συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία από την Μποροντιάνκα για τοπικά και διεθνή δικαστήρια.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόσθεσε σε tweet: «Η καταστροφή στην Μποροντιάνκα θεωρείται ακόμη χειρότερη από ό,τι στο Ιρπίν και την Μπούκα. Ο κόσμος σύντομα θα μάθει για τις φρικαλεότητες των κατακτητών εκεί, αλλά τώρα μόνο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – η πόλη μετατράπηκε σε ερείπια. Από τα 29 πολυώροφα κτίρια, τα 21 υπέστησαν ζημιές, τα 8 από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι διασώστες ψάχνουν μέσα στα συντρίμμια εδώ και αρκετές ημέρες, οπότε τα φρικτά ευρήματα θα γίνουν σύντομα γνωστά σε όλους».