To ενδεχόμενο να αποφασίσει μόνη της για την αποστολή βαρέων όπλων απέκλεισε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς για την Γερμανία, όπου και απάντησε εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Ο Ρόμπερ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομικώνν τέθηκε υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, εκφράζοντας την πεποίθηση τι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.