Ένα άρθρο με ελληνικό αλλά και φυσικά, ευρωπαϊκό ενδιαφέρον κοινοποίησε εχθές ο τσεχικός ιστότοπος seznamzpravy.cz.

Ειδικότερα, ο εν λόγω ιστότοπος και οι συντάκτες που το υπογράφουν, Jiří Pšenička και Ondřej Koutník φιλοξενούν το δημοσίευμα με τον τίτλο: «Η έρευνα των οικονομικών υπηρεσιών θα ρίξει φως στον ολιγάρχη με το εργοστάσιο κοντά στο Σλάνι», αναφερόμενο στον Ιβάν Σαββίδη.

Το άρθρο ξεκινάει με μία φωτογραφία του Σαββίδη να συνομιλεί με τον Πούτιν «Ο Ρωσο-Έλληνας ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης κατέχει μία εταιρία συσκευασίας τροφίμων στην Τσεχία μέσω της συζύγου του», μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Στη συνέχεια των ερευνών της Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων [FAU — σημ.: η τσεχική ΑΑΔΕ] για Ρώσους επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο στόχαστρο μπαίνει πλέον και η τσεχική ιδιοκτησία του Ρωσο-Έλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.

Οι εν λόγω πληροφορίες φέρεται να προέρχονται από πολύ κοντινές πηγές στον υπουργό Οικονομικών και εμπεριέχουν τα ανάλογα εμπιστευτικά στοιχεία, οικονομικού ενδιαφέροντος. Η Michaela Lagronova, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε καμία πληροφορία περί ελέγχου στον Σαββίδη, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρώπη. «Δυστυχώς, ο Νόμος για την Εφαρμογή των Διεθνών Κυρώσεων δεν μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε τα ονόματα οιωνδήποτε προσώπων ή φορέων με τα οποία συναλλάσσεται επί του παρόντος η FAU σε σχέση με καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ», απάντησε η Lagronová σε ερώτηση για τον εν λόγω επιχειρηματία.

O ιστότοπος περιέγραψε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες το επιχειρείν του Σαββίδη στην Τσεχία, τονίζοντας ότι έχει στην ιδιοκτησία του ένα μικρό εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων στα περίχωρα του Σκάνι. Η τσεχική εταιρία με την ονομασία Atlantis-Pak Service αναφέρει το όνομα της συζύγου του δισεκατομμυριούχου, Κυριακής Σαββίδη, ως ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

Παράλληλα, στη Ρωσία ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του πολυτομεακού ομίλου Agrocom, που υπό την σκέπη του περιλαμβάνει σαράντα εταιρίες με 15.000 υπαλλήλους συνολικά. Εκτός αυτού όμως, ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και πολιτικά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Υπήρξε επί οκτώ χρόνια βουλευτής με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στο συμβούλιο του αρχηγού του ρωσικού κράτους.