Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
ROSIKA_ARMATA
Διεθνή

Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ προειδοποιεί ότι αν σταλούν τανκ στην Ουκρανία πάμε για Τρίτο Παγκόσμιο - Πώς «ξεπλένει» τον Πούτιν μέσω... Ιράκ

«Δεν είναι απάνθρωπος και αυταρχικός ο Πούτιν» λέει ο ταξίαρχος εν αποστρατεία και νυν στρατιωτικός αναλυτής Έριχ Βαντ

Τη διαφωνία του με την πρόταση που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ να σταλεί βαρύς οπλισμός στην Ουκρανία προκειμένου η χώρα να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή εξέφρασε πρώην σύμβουλος της τέως καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Έριχ Βαντ .

«Ενδεχόμενη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, θα οδηγούσε δυνητικά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Βαντ. «Κάνουμε αρκετή πολεμική ρητορική αυτή τη στιγμή – με καλή και ηθική πρόθεση», υπογράμμισε ο Βαντ.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Όμως, όπως είναι γνωστό, ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις. Πρέπει να σκεφτούμε το τέλος του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν δεν θέλουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο n-tv  με τη νέα του ιδιότητα, του στρατιωτικού αναλυτή.
«Δεν είναι απάνθρωπος και αυταρχικός ο Πούτιν»

Παρά τις σφαγές που έχουν διαπράξει τα ρωσικά στρατεύματα κατ΄εντολή του Κρεμλίνου -στη Μπούτσα, τη Μποροντιάνκα τη μαρτυρική Μαριούπολη και αλλού- και τη φίμωση που έχει επιβάλει στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βάντ επιχείρησε να δικαιολογήσει τον Πούτιν λέγοντας ότι... «δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει απάνθρωπο και παθολογικά αυταρχικό, με τον οποίο ουδείς μπορεί πλέον να συνομιλήσει».

Επιχιερώντας να δικαιολογήσει τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία ο Βαντ επιχειρεί να συμψηφίσει την κόλαση της Ουκρανίας με προηγούμενες πολεμικές συρράξεις προηγούμενων ετών: «Όσο τρομερός κι αν είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι μέρος μιας αλυσίδας συγκρίσιμων, πρόσφατων πολέμων: Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν. Δυστυχώς, οι πάρα πολλοί άμαχοι νεκροί και οι σφαγές που έγιναν τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν αποτελούν εξαίρεση. Στον πόλεμο σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Αυτός είναι ο πόλεμος. Δυστυχώς, αυτό είναι εγγενές στο σύστημα».
Η σύγκριση με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003

Συνεχίζοντας τον συμψηφισμό ο Έριχ Βαντ αναφέρθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ του 2003. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της κατοχής, που ακολούθησε. Σε σύγκριση με αυτό, ο Πούτιν δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μέχρι στιγμής, οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες στην Ουκρανία ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν», υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ .

Όταν ερωτήθηκε για την άποψη του Πούτιν ότι θεωρεί την Ουκρανία και την Κριμαία ως μέρος της γεωπολιτικής σφαίρας επιρροής της Ρωσίας, ο Γερμανός ταξίαρχος αναφέρθηκε στο αμερικανικό «Δόγμα Μονρόε».

«Λέγεται τότε ότι πρόκειται για μια ξεπερασμένη άποψη του 19ου αιώνα. Αλλά για τους Αμερικανούς, το Δόγμα Μονρόε εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, δηλώνοντας ότι καμία επέμβαση ξένων δυνάμεων δεν θα γίνει ανεκτή στην αμερικανική ήπειρο. Και η Καραϊβική είναι σίγουρα επίσης στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, και όχι μόνο μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας», τόνισε ο Βαντ.

Η εκτίμησή του για την πορεία του πολέμου

Ο Βαντ πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα της αλλαγής καθεστώτος που ήθελε αρχικά στην Ουκρανία μετά την εκτεταμένη απόσυρση των στρατευμάτων του από την περιοχή του Κιέβου.

«Γι’ αυτό οι πιθανότητες για διαπραγματεύσεις δεν είναι πραγματικά κακές», τόνισε. «Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να σώσουν τα προσχήματα: Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει πώς έχουν υπερασπιστεί αποτελεσματικά την πρωτεύουσά τους Κίεβο και, επιπλέον, διεξάγουν μια επιτυχημένη αμυντική μάχη ενάντια σε έναν ανώτερο αντίπαλο.

Οι Ρώσοι, με τη σειρά τους, έχουν κάνει κάποια εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές δεν είναι οι χειρότερες συνθήκες για την επίτευξη ανακωχής και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο πρώην σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ.