Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό Le Point, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει» στην Ουκρανία επειδή «χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του», παρόλο που «συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί».

Η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, «είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται», επισήμανε.

Έπειτα, αναφερόμενος στην επίθεση στο Ντονμπάς, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία».

Γι' αυτό, «δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα», υπογράμμισε.

Ο Μακρόν δικαιολόγησε επίσης τις πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας πως «αν δεν συνομιλεί πλέον με κανέναν, τότε δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Αυτή είναι η εμμονή μου μαζί του, του λέω κάθε φορά. Όταν μπαίνεις στον κύκλο της βίας, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σταματήσεις. Ο κίνδυνος είναι να γίνει μη αναστρέψιμη».